Waarom een ruwvoeranalyse verstandig is
20 juni 2022 

Waarom een ruwvoeranalyse verstandig is

Om je paard goed op gewicht te houden is het erg belangrijk dat je weet wat er in zijn of haar ruwvoer zit. Omdat een paard daar kilo's van eet per dag heeft dit een grote invloed op het gewicht. Als het ruwvoer te rijk is is de kans vrij groot dat je paard te dik wordt, maar als er te weinig in zit en je niet bijvoert kan je paard vermageren. Hierin is het ook belangrijk om een goed beeld te hebben van hoe hard je paard daadwerkelijk werkt, want ook het overschatten van de arbeid die je paard verricht speelt een grote rol bij overgewicht. Om precies te weten wat je paard uit zijn ruwvoer binnenkrijgt kun je een ruwvoeranalyse laten doen.

Bij een ruwvoeranalyse wordt in kaart gebracht hoeveel energie, eiwitten en suiker er in het ruwvoer zit. Er zijn diverse bedrijven die ruwvoeranalyses maken, en de een analyseert net wat andere dingen dan de andere, maar deze drie aspecten worden er altijd in meegenomen. Je kunt er ook voor kiezen om de mineralen in je ruwvoer te analyseren zodat je een beter beeld hebt van wat je paard daar wel en niet uit kan halen. Ook het drogestofgehalte, dat waar je paard zijn voedingsstoffen uit moet halen, wordt meestal meegenomen.

Voor de meeste paarden zijn lage voedingswaardes wenselijk, zeker als paarden het onbeperkt krijgen. Suiker heb je eigenlijk het liefst zo laag mogelijk, zeker voor paarden die hier gevoelig voor zijn. Eiwitten en energie zijn vooral afhankelijk van hoeveel je paard hiervan verbruikt. Paarden hebben sowieso eiwitten nodig omdat dit bouwstoffen zijn voor hun lichaam. Paarden die te mager zijn mogen hierin wat hogere waardes hebben dan paarden die te dik zijn.

In aflevering 18 van de Paard Optimaal podcast ga ik hier verder op in:

Ruwvoeranalyses kun je onder andere laten doen bij:

Reactie plaatsen