Waarom je je paard een balancer wil voeren
26 oktober 2021 

Waarom je je paard een balancer wil voeren

Het ruwvoer dat wij onze paarden in Nederland geven, voorziet in de meeste gevallen niet in de vitamine en mineralenbehoefte van een paard omdat de bodem hier te arm is. Het is belangrijk om deze behoefte aan te vullen, want deze vitamines en mineralen zijn nodig voor processen die in het lichaam van je paard plaatsvinden. Als je paard deze niet uit het ruwvoer haalt, moeten deze dus uit aanvullend voer komen. Daar komt de balancer de hoek om kijken. In deze blog ga ik de werking van balancers uiteenzetten.

Wat is een balancer?

In de natuur aten wilde paarden heel divers, tot wel zo’n 90 verschillende soorten planten en kruiden op een dag. Daar haalden ze hun voedingsstoffen uit. Vrijwel geen een paard in Nederland heeft nog toegang tot zoveel diversiteit en daardoor ontstaan tekorten omdat ze zelf niet in hun natuurlijke voedingsbehoeften kunnen voorzien. Daarom moeten wij ze hierbij een handje helpen. Tegenwoordig heeft vrijwel ieder merk wel een balancer, ook wel vitaminebrok genoemd. Dit zijn vaak sterk geconcentreerde brokken, die een uitgebalanceerde hoeveelheid vitamines, mineralen en aminozuren bevatten. Balancers zijn meestal laag in suiker- en zetmeelgehaltes, waardoor je paard niet veel van deze stoffen binnen hoeft te krijgen. Een te grote hoeveelheid zetmeel kan de spijsvertering van je paard namelijk verstoren.

Doordat een balancer zo geconcentreerd is hoef je er maar weinig van te geven om te voorzien in de behoeftes van je paard, in vergelijking met krachtvoer waar kilo’s van gegeven moeten worden om dezelfde hoeveelheid vitamines en mineralen te voeren. Deze bevatten namelijk vaak relatief kleine percentages van deze voedingsstoffen, dus als je naar behoefte wil voeren zal je al gauw 2-3 kilo per dag moeten voeren van zo’n brok. Inmiddels kiezen veel mensen ervoor om minder te voeren omdat zoveel kilo krachtvoer ze niet aanstaat, maar dan krijgt je paard dus ook te weinig voedingsstoffen binnen en kunnen er ook problemen ontstaan. Doordat je van een balancer maar zo weinig hoeft te geven zijn ze ook erg geschikt voor sobere paarden die niet te veel energie mogen krijgen.

Je kunt een balancer vergelijken met een multivitamine. Paarden hebben bepaalde vitamines, mineralen en sporenelementen nodig om processen in hun lichaam in goede banen te leiden. Balancers zijn vaak gebaseerd op de gemiddelde waarden die aanwezig zijn in ruwvoer, maar deze waardes kunnen nogal wisselen. In de verschillende delen van Nederland vind je bepaalde mineralen in grotere of kleinere hoeveelheden dan andere delen van het land. Dat geldt dus ook voor het gras wat erop groeit, en voor het hooi dat ervan gemaaid wordt. Ook het moment waarop het gras gemaaid wordt voor hooi beïnvloedt de waardes van de voedingsstoffen.

De meest belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen voor een paard zijn:
– Vitamines: A, B, C, D, E & K
– Mineralen: calcium, chloride, natrium, kalium, magnesium, fosfor & zwavel
– Sporenelementen: koper, zink, kobalt, mangaan, selenium, ijzer, jodium & fluor

Hoe kies je een balancer?

Eigenlijk zijn vrijwel alle balancers al een betere optie dan bijvoorbeeld een zetmeel rijke basis- of sportbrok, omdat er minder stoffen in zitten die de spijsvertering van je paard kunnen verstoren. Toch zijn er wel verschillen tussen balancers, wat de een geschikter maakt voor je paard dan de ander. Er is helaas niet één balancer waar ieder paard het goed op doet. Vaak gaat het bij deze onderlinge verschillen om de hoeveelheden waarin bepaalde vitamine en mineralen aanwezig zijn. Ik ben bezig met een schema waarin van alle balancers staat hoeveel er van een bepaalde voedingsstof in zit, dat hoop ik in de toekomst te kunnen delen.

Enkele voorbeelden van balancers zijn:
– Agrobs NaturMineral
– Equilin Balancer
– Este Horsefeed Balancer Extra
– Je Paard Gezond en Fit Balancer Brok
– Marstall Force
– Metazoa Superfit Broxxx
– Pavo Vital
– TerraPura Iedere Dag
– Victorious Secret 200
– Vitalbix Daily Complete

Voor bijna iedere balancer bestaan wel voor- en tegenargumenten. Zo zijn er balancers met luzerne zoals Daily Complete van Vitalbix. Niet alle paarden kunnen tegen luzerne, dus sommige paarden krijgen hier jeuk van. Ook bevatten veel balancers organisch gebonden mineralen, wat eenvoudig gezegd voor een overschot kan zorgen (ingewikkeld verhaal voor een andere blog). Marstall Force bevat dan weer relatief veel ijzer, en Pavo Vital bevat volgens hun website geen vitamine K. Uiteindelijk geef je niet zoveel van deze brokken waardoor het met overschotten over het algemeen wel mee zal vallen, maar paarden kunnen wel minder goed reageren op bepaalde balancers.

Je kunt ervoor kiezen om de juiste balancer uit te laten meten voor je paard, maar je kunt ook aan de hand van een ruwvoeranalyse kijken van welke vitamines en mineralen je paard te weinig uit het ruwvoer haalt. Je kunt dan gaan kijken naar een balancer die die vitamines en mineralen aanvult.

Moet je altijd een balancer geven?

Tenzij je paard hooi of gras krijgt waar hij echt alles uit kan halen wat hij nodig heeft, raad ik altijd aan om het rantsoen aan te vullen met een balancer. Door de uitgeputte Nederlandse grond en het gebrek aan biodiversiteit in paardenweides is het zeldzaam dat ruwvoer in alle vitamines en mineralen voorziet.

Het is aan te raden om je paard af en toe even een paar weken geen balancer te geven. Dan krijgt het lichaam de kans om de opgebouwde reserves aan te spreken en kan je paard weer opnieuw beginnen met reserves opbouwen. Je kunt balancers ook afwisselen. Omdat de ene meer van het ene mineraal bevat, en de andere meer van het andere, kan het goed zijn om te variëren in balancers zodat eventuele tekorten of overschotten op die manier wat gecorrigeerd kunnen worden. Als je hiervoor kiest is het wel verstandig om de ene balancer langzaam af te bouwen terwijl je de andere opbouwt.

Balancers moeten altijd náást ruwvoer gevoerd worden, want ruwvoer is de basis die je paard nodig heeft. Je geeft een balancer dus nooit in plaats van ruwvoer.

Reactie plaatsen