Stop even met je balancer
20 december 2021 

Stop even met je balancer

Balancers zijn mooie producten die je paard voorzien in de mineralen die ze nodig hebben. Ik adviseer eigenlijk iedereen om een balancer te voeren, of je moet zo thuis zijn in de kruidenleer dat je je paard volledig in mineralen kunt voorzien met kruiden, maar dat zijn de meeste mensen niet. Toch is het goed om niet altijd een balancer te geven aan je paard, maar juist te werken met stopweken.

Ik noem het een stopweek omdat dat lekker bekt, maar eigenlijk zijn het stopweken. Idealiter geef je je paard namelijk regelmatig een week of 2-3 geen balancer. Dit kun je bijvoorbeeld doen als je huidige balancer op is voordat je een nieuwe aanbiedt.

Je paard kan mineralen die hij binnenkrijgt reguleren. Als hij ze nodig heeft zullen ze toegelaten worden tot het bloed om in het lichaam kun werk te kunnen gaan doen. Als het paard ze niet nodig heeft zullen ze echter afgevoerd worden, of opgeslagen in de lever. Als er dan op een later moment een tekort is kunnen deze reserves aangesproken worden. Die opslagruimte in de lever kan volraken. Als dat gebeurt worden alle mineralen die niet nodig zijn afgevoerd (mits er geen sprake is van stofwisselingsproblemen). Dat is toch een beetje zonde van je balancer als je paard hem zo weer uit plast. Daarom is het goed om regelmatig een stopweek in te lassen zodat deze reserves weer opgebruikt kunnen worden. Als je dan na deze stopweken weer opnieuw begint met de balancer is de opslag weer leeg om nieuwe mineralen op te slaan.

In het wild eten paarden heel gevarieerd, maar wij hebben de neiging om ze langdurig hetzelfde voer te geven. Eenmaal een voer gevonden waar je paard het goed op doet en voor je het weet krijgt je paard het al een aantal jaar. Zeker als je daarnaast geen andere aanvulling geeft is dit veel te eenzijdig.

Ook verschillen balancers in de gehaltes van bepaalde mineralen die erin zitten. De ene balancer is hoog in het ene mineraal en de andere is weer laag in dat mineraal. Als je langdurig een balancer geeft die te laag is in een bepaald mineraal zou je paard een tekort kunnen ontwikkelen. Daarom is het verstandig om regelmatig te wisselen tussen verschillende balancers. Zelf meet ik voor mijn eigen paard iedere paar maanden een nieuwe balancer uit, maar je kunt ook zonder te meten een andere balancer kiezen, of bijvoorbeeld rouleren tussen 3 gezonde balancers. Mijn klanten adviseer ik wel om regelmatig een nieuwe meting te laten doen om het voer van hun paard goed passend bij de behoeftes te houden.

Heb je mijn gratis Balancer gids al gedownload? Hier staan de meest bekende balancers in die in Nederland en België verkrijgbaar zijn.

Reactie plaatsen