Waarom ruwvoer de basis is voor je paard
25 oktober 2021 

Waarom ruwvoer de basis is voor je paard

Als je terug kijkt in de geschiedenis naar hoe wilde paarden vroeger leefden, voordat ze met mensen in aanraking kwamen, was dat wel wat anders dan hoe de meeste paarden nu leven. En hoewel het paard wel wat geëvolueerd is over de jaren heen, lijkt het spijsverteringsstelsel van onze gedomesticeerde paarden toch nog best veel op dat van deze wilde paarden. Dit spijsverteringsstelsel is het stelsel dat alle voeding moet verteren, dus de werking hiervan zou de basis moeten zijn voor het voeren van je paard. Om die reden zou ruwvoer voor ieder paard het belangrijkste onderdeel van het rantsoen moeten zijn. Waarom dat zo is leg ik in deze blog uit.

Wat aten paarden in het wild?

Het spreekt voor zich dat paarden vroeger geen muesli, slobber en bietenpulp aten. Dat zijn allemaal bewerkingen die mensen in de loop van de jaren bedacht hebben om de opneembaarheid van voeding en de hoeveelheid voedingsstoffen aan te kunnen passen. Vroeger legden wilde paarden wel tientallen kilometers per dag af. Ze waren de hele dag aan het lopen, en onderweg verzamelden ze voedsel. Ze aten zo’n 16 uur per dag hapje-stapje, dus ze aten terwijl ze bewogen. Niet alleen gras, maar ook kruiden, planten, struiken en bomen, wat we allemaal onder ruwvoer scharen. Paarden zijn echte verzamelaars en gingen in het wild op zoek naar datgene waar ze behoefte aan hadden of wat ze lekker vonden. Deze paarden hadden ook echt nog het vermogen om zelf te selecteren wat ze nodig hebben.

Hoe zie je dit aan de spijsvertering?

Het lichaam van een paard is voor deze manier van leven gemaakt. Veel beweging, maar vooral ook de hele dag door kleine hoeveelheden eten. Het eerste waar je dit aan merkt is de relatief kleine maag van een paard. Deze is niet bedoeld om grote hoeveelheden voer in een keer te verwerken. Als een paard dat wel binnen krijgt, zal het voedsel niet helemaal verteerd worden in de maag. Door het formaat van de maag is deze vooral geschikt om de hele dag door kleine hoeveelheden te verteren. Daarnaast maakt een paard bij het eten van ruwvoer veel speeksel aan, wat een bufferende werking heeft op het maagzuur in de maag en daardoor een rol speelt bij het voorkomen van maagzuur. Om deze reden is het ook belangrijk dat een paard het merendeel van de dag continu kan eten en niet te lang hoeft te vasten.

Waarom werd het rantsoen aangepast?

Dit natuurlijke rantsoen was ‘afgestemd’ op paarden die in het wild leven. Op een gegeven moment besloten mensen dat ze paarden in konden gaan zetten op het land. Daarvoor moesten de paarden hard werken en maakten ze veel uren. Dat betekende dat ze veel energie nodig hadden, maar niet zoveel tijd om die energie tot zich te nemen. Daar kwamen granen de hoek om geven, die relatief veel energie bieden en die een paard snel tot zich kan nemen. Om deze reden zijn ze graan op gaan nemen in het rantsoen van paarden toen der tijd. Onze paarden vandaag de dag werken bijna nooit meer zo hard als de paarden op het land, en hebben dus vrijwel nooit veel granen nodig. Wat ze wel nodig hebben is goed ruwvoer, om de in de vorige alinea genoemde reden.

Wat is ruwvoer?

Ik heb het hierboven al even genoemd, maar als je je paard in de basis ruwvoer wil voeren is het wel belangrijk dat je weet wat dat is. Het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt is hooi of voordroog. Dat is, naast gras, inderdaad de meest gevoerde variant van ruwvoer. Bij ruwvoer kun je dus ook denken aan bomen, struiken, kruiden, planten (o.a. luzerne en esparcette) en ook ruwvoervervangers. Dit zijn voeren die een hoge hoeveelheid vezels bevatten en relatief weinig suiker en zetmeel. Hoeveel er precies in zit wil nog wel eens verschillen afhankelijk van hoe een weiland met gras of waar hooi vanaf gehaald wordt verzorgd wordt. Als je een paard hebt dat gevoelig reageert op suikers is het dan ook zeker aan te raden om je te verdiepen in de voedingsstoffen in het hooi en gras dat je paard krijgt.

Hoeveel ruwvoer moet een paard krijgen?

Idealiter heeft een paard altijd toegang tot ruwvoer, maar sommige paarden worden hiermee snel te dik en doen het beter op een beperkte hoeveelheid ruwvoer. Wel moet je paard altijd genoeg ruwvoer krijgen. Afhankelijk van het soort ruwvoer kun je dit berekenen aan de hand van het gewicht van je paard. Houd er hierbij rekening mee dat een paard de behoefte heeft aan een bepaalde hoeveelheid droge stof, ongeveer 1 kilo per 100 kilo lichaamsgewicht per dag. Omdat voordroog veel natter is dan hooi bevat het minder droge stof en moet je er meer van voeren om hetzelfde droge stof gehalte te bereiken. Zelf ben ik geen fan van verpakt hooi, maar hier zal ik nog een andere keer een blog over schrijven.

Als je weet hoeveel hooi of voordroog je moet hebben kun je dit afmeten. Met een speciale veer kun je het gewicht van je hooi opmeten met behulp van een bak of een hooinet waar het hooi in zit. Om ervoor te zorgen dat je paard er langer over doet kun je gebruik maken van een slowfeeder. Daardoor wordt je paard gedwongen om rustiger te eten en dus langer met het ruwvoer te doen. Daar waar ruwvoer tekort komt kan het rantsoen met andere producten aangevuld worden, zoals een vitaminebrok. Ik zou dan ook altijd aanraden om de starten met ruwvoer en vanuit daar te kijken wat je paard tekort zou kunnen komen.

Reactie plaatsen