Graanvrij voeren: hype of niet?
25 oktober 2021 

Graanvrij voeren: hype of niet?

Graanvrij voeren, de naam spreekt voor zich. Je paard op zo’n manier voeren dat hij geen granen te eten krijgt. Ik lees wel eens dat mensen zeggen dat graanvrij voeren een hype is. Is dat zo? Of zijn er goede redenen om je paard inderdaad graanvrij te voeren?

Als je het mij vraagt is graanvrij voeren geen hype. Sterker nog, het is eigenlijk heel onlogisch dat we onze paarden wél granen zijn gaan voeren in de meeste situaties. Een paard wat veel energie gebruikt, een eventingpaard bijvoorbeeld, kan baat hebben bij wat extra energie uit granen. In de meeste gevallen heeft een paard dit echter helemaal niet nodig en is het overvoeren van onze paarden juist de oorzaak van veel gezondheidsproblemen.

Waarom voeren we paarden granen?

Bij granen die vaak in paardenvoer zitten kun je onder andere denken aan haver, mais, tarwe, gerst, spelt en rijst. Er zijn verschillende verklaringen te vinden voor het voeren van granen. Zo wordt het vaak gelinkt aan paarden die op het land werkten en in weinig tijd veel energie tot zich moesten kunnen nemen. Ook aannemelijk is het dat het komt vanuit het leger. In de oorlog trokken paarden rond, en dan is hooi heel onhandig om mee te nemen. De militairen zijn toen gaan onderzoeken wat de absolute minimale hoeveelheid hooi was die een paard nodig had. Dat bleek 1 kilo per 100 kilo lichaamsgewicht te zijn. De rest zijn ze aan gaan vullen met granen. Ze kwamen er toen al vrij snel achter dat paarden het niet goed deden op tarwe. De paarden die dit kregen zagen er niet gezond uit en waren niet fit. Op andere granen deden ze het beter. Wat heel belangrijk is om je hieraan te realiseren is dat de paarden in het leger niet duurzaam gevoerd hoefden te worden. Ze zouden waarschijnlijk toch niet oud worden in de oorlog, dus men was niet bezig met hoe je paarden gezond oud kan laten worden. Wij als paardeneigenaren zijn dat meestal wel, en daarom is de manier van voeren van het leger niet de manier die wij zouden moeten volgen.

Na de oorlog werden paarden nog een tijd wel gevoerd zoals ze in de natuur zouden eten, alleen heeft het leger alles wat zij deden gedocumenteerd en is men hier uiteindelijk weer mee doorgegaan. Ook kregen veevoeders door dat er in de paardenvoeding geld te verdienen viel, want paardeneigenaren houden van hun paard en willen het beste voor ze. Aan paardenvoer viel dan ook meer te verdienen, wat de markt aantrekkelijk maakte. Een deel van de paardenvoeding is dan ook gebaseerd op veevoeding, terwijl paarden een hele andere spijsvertering hebben dan bijvoorbeeld koeien.

Mijn visie is dat we paarden willen voeren volgens hun natuurlijke dieet. Dat is tenslotte waar hun lichaam zich over miljoenen jaren heen voor ontwikkeld heeft. In het wild eet een paard voornamelijk ruwvoer van lage kwaliteit, en dat is dan ook waar hun spijsvertering voor gemaakt is. Ze hebben geleerd om energie uit plantvezels te kunnen halen, waar ze heel efficiënt in zijn geworden. Een paard wat niet heel hard werkt heeft dan ook geen energie uit granen nodig. In het wild legden ze tientallen kilometers per dag af en moesten ze kunnen vluchten voor roofdieren. Dit alles deden ze met energie uit plantvezels.

De invloed van zetmeel

Naast dat een paard granen niet nodig heeft, hebben ze ook een negatieve invloed op het lichaam. Dat heeft met diverse dingen te maken. De meest bekende reden is dat in granen veel zetmeel zit. Voeren met veel granen hebben dan ook een hoog zetmeelpercentage. In het wild eten paarden zetmeelarm, dus hun lichaam is niet gemaakt om veel zetmeel te verteren. Hiervoor is amylase nodig in de dunne darm. Dat is een enzym dat zetmeel verteerd. Een paard maakt hier maar weinig van aan omdat hun spijsvertering gemaakt is voor een zetmeelarm rantsoen. Daardoor kan zetmeel maar in kleine hoeveelheden verteerd worden. Dat wat niet verteerd wordt stroomt door naar de dikke darm. Daar is dit voeding voor melkzuurbacteriën. Deze stoten melkzuur uit, wat tot verzuring van de darmen leidt. Wanneer de darmen verzuren sterven vezel verterende bacteriën af, waardoor de opname van voedingsstoffen uit ruwvoer vermindert. Wanneer deze bacteriën in grote hoeveelheden tegelijk afsterven kunnen de toxines die ze uitstoten hoefbevangenheid veroorzaken. Er is dan sprake van een darmdysbiose, en dat kan ten grondslag liggen aan veel van de problemen waar onze paarden last van hebben. Naast hoefbevangenheid kun je denken aan diarree, koliek, zomereczeem, hoesten, slechte hoeven en nog veel meer. Een groot deel van de gezondheid van je paard wordt bepaald in de darmen en daarom is het zo belangrijk om de darmen gezond te houden/krijgen.

Om deze reden wil je een paard eigenlijk alleen zetmeelarm voeren. Zetmeel wordt in het lichaam uiteindelijk hetzelfde behandeld als suiker, waardoor we suiker- en zetmeelpercentages vaak bij elkaar optellen. Het liefste wil je dit opgeteld onder de 10% houden, en bij paarden met stofwisselingsproblemen zelfs onder de 6%.

Andere nadelen van granen

Granen bevatten daarnaast ook anti-nutriënten. Dit zijn stoffen die de plant aanmaakt om zichzelf te beschermen, maar waar je paard geen baat bij heeft. Ook zitten er mycotoxines in. Dat zijn stoffen die door schimmels geproduceerd worden en deze zijn toxisch voor paarden. Zo bevatten granen bijvoorbeeld fytinezuur dat de opname van mineralen belemmert en alkylresorcinols dat de afbraak van rode bloedlichaampjes kan veroorzaken. Er zitten stoffen in die de aanmaak van amylase remmen, terwijl een paard dat juist hard nodig heeft om de granen te kunnen verteren. Stoffen als lectines en gliadine hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van de darmwand. In tarwe zitten gluten, en die kunnen ontstekingen in de maag veroorzaken. De negatieve invloed van granen gaat dus verder dan alleen zetmeel.

Heel veel voer wat je bij een lokale voerhandel koopt zit vol met granen. Helaas zijn dergelijke ongezonde voeren vaak veel makkelijker verkrijgbaar dan gezonde alternatieven. Als het in de winkel ligt, zal het wel goed zijn toch? Net als met alcohol en sigaretten die verkocht worden, is het feit dat het verkocht wordt ook voor paardenvoer geen garantie dat het gezond is. Je moet echt al bewust op zoek zijn naar gezonde voeding om dit te kunnen vinden, want je zal er in de winkel niet toevallig tegenaan lopen. Op de zakken bij de voerhandel worden de mooiste dingen beloofd, maar vaak sluiten de ingrediënten helemaal niet aan bij wat het voer zogenaamd zou moeten doen.

Om al deze redenen vind ik dat graanvrij voeren helemaal geen hype is, maar juist de gezondheid van je paard ten goede komt.

Reactie plaatsen