Mijn paard is te mager

Hoewel in Nederland veel paarden te dik zijn, zijn er uiteraard ook paarden die te mager zijn. Dat kan diverse redenen hebben, en de oplossingen kunnen dan ook verschillen. In deze blog ga ik het hebben over ondergewicht en hoe je je paard aan kan laten komen.

Waarom is je paard te mager?

Er zijn verschillende redenen waarom een paard te mager kan zijn. Daar gaan we nu eerst naar kijken. Te beginnen met de meest voor de hand liggende reden: het paard krijgt simpelweg te weinig energie binnen. Een paard krijgt ondergewicht, dus wordt de mager, wanneer hij meer energie verbrandt dan dat hij binnenkrijgt. Idealiter is de hoeveelheid energie die je paard binnenkrijgt gelijk aan de hoeveelheid energie die hij nodig heeft. Dan blijft je paard goed op gewicht. Als je paard te mager is, zal je echter meer energie moeten gaan toedienen zodat hij meer binnenkrijgt dan hij verbrandt en daardoor reserves vast kan houden en aan kan komen. Dit kun je doen door kritisch naar je voeding te kijken, en dan bedoel ik ook alles wat je paard binnen krijgt. Is het ruwvoer van goede kwaliteit, krijgt je paard er genoeg van en zitten er ook genoeg voedingsstoffen in? Krijgt je paard de vitamine en mineralen binnen die hij nodig heeft voor alle processen in zijn lichaam? Krijgt hij genoeg eiwitten binnen? Zitten er geen stoffen in zijn voer die de darmflora overhoop kunnen halen?

Hoe moet ik de voeding aanpassen?

Als je vermoedt dat je paard te weinig uit zijn voeding kan halen ga je dus echt alles onder de loep nemen. Een ruwvoeranalyse kan een goede basis zijn om te kijken wat je paard uit het ruwvoer kan halen, en vooral ook wat niet. Vanuit hier kun je gaan kijken wat je paard tekort komt en dan aan gaan vullen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar eiwitten, die nodig zijn als bouwstof voor alle weefsels in het lichaam, heeft je paard deze eigenlijk altijd nodig. Deze moeten dus continu aangevuld worden. Als je je paard in training aan het opbouwen bent, moet de voeding hier ook op aangepast worden. Je paard verbruikt meer dus moet ook meer binnen krijgen.

Soms wordt er gekozen voor voordroog omdat dat rijker is, maar houdt er dan wel rekening mee dat een paard van voordroog veel meer moet eten om dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen te krijgen dan van hooi. Voordroog bevat namelijk veel minder droge stof dan hooi. Als je paard aan moet komen en onbeperkt ruwvoer geen optie is, zou ik zeker de voorkeur geven aan hooi. Een paard of pony heeft namelijk minimaal 1kg droge stof per 100kg lichaamsgewicht aan ruwvoer nodig per dag. Daarom moet het van kuil meer krijgen om aan die 1kg droge stof te komen, omdat er in kuil minder droge stof zit. Waar mogelijk zou het voor een te mager paard meestal goed zijn om onbeperkt ruwvoer van goede kwaliteit te krijgen, dan zou het probleem tenminste niet in het ruwvoer moeten zitten. Als dat niet mogelijk is zijn er ook verschillende ruwvoervervangers die je je paard extra aan kan bieden zodat deze wat extra ruwvoer binnen krijgt.

Wat als je paard nog niet aankomt?

Als je paard ondanks genoeg en de juiste voeding niet aankomt moet je verder gaan kijken. Er zijn namelijk meer dingen die een mager paard kunnen veroorzaken, zoals wormen, zand en maagzweren, en het kan ook zijn dat je paard de voeding om wat voor reden niet opneemt. Als er processen in het lichaam verstoord worden kan het zijn dat je paard de voeding niet goed verwerkt. Dan kun je er dus zoveel voer in stoppen als je wil, maar zal je paard niet aankomen omdat de voedingsstoffen hun werk niet kunnen doen.

Bij een mager paard kan het dus verstandig zijn om een mestonderzoek te doen. Hier kunnen wormen of een grote hoeveelheid zand in het lichaam uit naar voren komen, waarna je een wormenkuur of een zandkuur kan geven. Maar let op, als het om een extreem mager paard gaat, doe dit dan niet zomaar, want zeker een wormenkuur is ook troep die je in het lichaam spuit wat een zwaar ondervoed paard mogelijk niet helpt. Werk in extreme gevallen dus altijd samen met een dierenarts of andere specialist. Je kunt er ook voor kiezen om een bloedonderzoek te doen door een dierenarts. Daar kunnen tekorten ook uit komen, maar pin je hier niet compleet op vast want niet alle afwijkingen zijn in het bloed terug te vinden. Een paard kan volgens het bloed gezond zijn, maar toch ergens last van hebben.

Een paard kan ook vermageren doordat zijn gebit niet goed is. Het eten kan daardoor niet goed gekauwd worden waardoor het soms weer uit de mond valt, maar dit kan er ook voor zorgen dat het niet optimaal opgenomen kan worden in het lichaam. Zeker als je paard in een groepshuisvesting staat kan het ook zo zijn dat je paard minder eet, maar doordat er ook andere paarden mee eten zal dit niet meteen opvallen.

Als je paard ouder wordt, wordt het verteringsstelsel ook minder efficiënt. Hierdoor moet het paard meer voeding binnen krijgen om dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen op te kunnen nemen. Daarom is het voor oudere paarden vaak ook nodig om meer te voeren, vaak ook in combinatie met slechtere tanden waardoor er behoefte aan ruwvoervervangers is.

Tot slot kan een paard natuurlijk ook mager zijn door ziekte. Ziek zijn kost veel energie en daar krijgt je paard lichamelijk vaak een klap van. Een paard dat na een heftige koliek op de kliniek staat is vaak behoorlijk vermagerd, en zo zijn er meer ziektes die dit tot gevolg kunnen hebben.

Je paard aan laten komen

Er zijn diverse voeren die je paard kunnen helpen om aan te komen. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat niet ieder voer de juiste match is voor ieder paard. Als je je paard al maandenlang hetzelfde voer geeft om aan te komen en hij maar niet aan komt, moet je verder gaan kijken. Er zijn ontzettend veel opties namelijk, bijna iedere voerproducent heeft wel een voer om paarden aan te laten komen. Echter is het ene voer het andere niet, dus doe je research en kies datgene wat bij jouw paard past. Als je eenmaal een product gevonden hebt kun je dit het beste minimaal een aantal weken voeren. Verbetering zie je namelijk niet altijd binnen een week.

Als je paard te mager is zijn er een hoop verschillende voeren waar je naar kan kijken. De verschillende varianten bietenpulp die er op de markt zijn, zijn hierin waarschijnlijk het bekendste. Ook heb je diverse seniorenvoeren, of juist merrievoer, waar extra voedingsstoffen in zitten. Er zijn ook nog diverse vormen van ruwvoer die makkelijker verteerbaar zijn. Al met al zijn er een hoop mogelijkheden, dus als je geconstateerd hebt dat je paard te mager is omdat hij niet genoeg binnenkrijgt raad ik je vooral aan om zelf je research te doen en diverse voeren te vergelijken. Er is helaas niet 1 voer waar alle paarden mee geholpen zijn, dan zouden er tenslotte niet zoveel verschillende voeren zijn. Zelf ben ik geen fan van het voeren van bijvoorbeeld maïs om een paard aan te laten komen, omdat je hiermee ook meteen veel zetmeel geeft en het moeilijk te verteren is waardoor er veel onverteerde resten in de blinde en dikke darm terechtkomen. Ook sojaschroot, wat vaak aangeraden wordt, ben ik zelf geen fan van omdat dit niet in het natuurlijke dieet van een paard voorkomt en vaak genetisch gemodificeerd is. Wat ik van bietenpulp vind heb ik een blog over geschreven, ook dat zou ik niet aanraden.

De meest gezonde optie om je paard aan te laten komen is met een gras-, hooi- of esparcettebrok. Dit kun je combineren met zaden als pompoenpitten, lijnzaad en zonnebloempitten.

Reactie plaatsen