Help, mijn paard stopt niet met eten
21 juni 2022 

Help, mijn paard stopt niet met eten

Wanneer het gaat over onbeperkt ruwvoer aanbieden is het meest gehoorde argument dat dat niet kan want 'mijn paard stopt niet met eten'. Wanneer je paard niet stopt met eten is het inderdaad niet handig om onbeperkt ruwvoer te geven, want dan is de kans natuurlijk groot dat je paard te dik is. Dit zijn de paarden die de hele dag bij het hooinet staan, in plaats van dat ze ook af en toe even staan te relaxen of met de andere paarden bezig zijn. Het is niet voor niks dat zoveel paarden in Nederland overgewicht hebben. Dat je paard niet stopt met eten heeft echter een oorzaak. Een paard met een gezonde stofwisseling stopt namelijk gewoon met eten als ze genoeg gehad hebben. Vaak is er bij deze paarden dus sprake van een stofwisselingsprobleem wat aangepakt moet worden.

Wanneer een paard insulineresistent is kan het zo zijn dat hij blijft eten. Door de insulineresistentie krijgen de spiercellen geen teken om glucose uit het bloed op te nemen voor energie. De hersenen blijven dan een seintje krijgen dat de spieren te weinig energie krijgen, en dat het paard dus moet blijven eten. Als je zo'n paard onbeperkt ruwvoer geeft zullen ze inderdaad niet stoppen met eten en overgewicht ontwikkelen. Als je vermoedt dat je paard insulineresistent is kun je dit laten testen door een dierenarts. Met name de voeding zal hier dan op afgestemd moeten worden.

Ook paarden die als veulen niet de kans hebben gehad om een goede darmflora te ontwikkelen hebben de neiging om te blijven eten omdat het ruwvoer niet goed opgenomen kan worden en ze daar dus niet genoeg voedingsstoffen uit kunnen halen. Als dit het geval is wil je de darmen gaan herstellen. Wel is het zo dat, als een paard als veulen geen goede darmflora op heeft kunnen bouwen, het lastiger is om deze te herstellen doordat er geen goede basis is om op terug te vallen. Hierin is gezonde voeding uiteraard van groot belang.

Nog een reden waardoor paarden niet zullen stoppen met het eten van ruwvoer is doordat ze niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen. Als een paard alleen maar onbeperkt hooi krijgt en verder geen balancer of krachtvoer is de kans op een mineralentekort vrij groot. Een paard kan dan ruwvoer blijven eten om toch in die mineralen te voorzien. Dit kan echter niet omdat meestal niet alle mineralen in het ruwvoer zitten. Ze worden er echter wel dik van als het ruwvoer te rijk is.

Accepteer dus niet zomaar dat jouw paard nou eenmaal niet stopt met eten, daar is een reden voor! 

Reactie plaatsen