Luister jij al naar de Paard Optimaal podcast?
20 juni 2022 
in Nieuws

Luister jij al naar de Paard Optimaal podcast?

Voor Paard Optimaal maak ik al een tijdje een podcast, maar sinds mei ben ik ook fanatiek bezig met 3 afleveringen per week plaatsen. Op dinsdag, donderdag en zaterdag neem ik je mee in een specifiek onderwerp, een hersenspinsel of mijn visie op een bepaald issue. Hierbij voert voeding natuurlijk de hoofdtoon, maar eigenlijk alles wat met paardenwelzijn te maken heeft komt aan bod.

In onderstaande aflevering ga ik in op waarom ik vind dat we in Nederland te veel waarde hechten aan weidegang. Het is mijn inziens namelijk zo dat heel veel paarden hier helemaal geen baat bij hebben, en dat weidegang voor veel paarden een belangrijke reden is waarom ze overgewicht ontwikkelen. En in Nederland hebben heel veel paarden overgewicht!

Gras past absoluut wel in het natuurlijke rantsoen van een paard, alleen eten paarden in het wild wel heel ander gras dan wat wij ze nu meestal aanbieden. In het wild zijn dit veelal fructaanarme grassoorten met een lage voedingswaarde en veel vezels. Op onze koeienweilanden zijn dat vaak productiegrassen als Engels raaigras die vooral gemaakt zijn om koeien te voorzien in de voedingsstoffen die ze nodig hebben om melk te maken. Paarden zijn echter geen koeien en produceren normaliter geen melk, dus je kunt je wel voorstellen dat hun behoeftes heel anders zijn.

Je kunt de podcast luisteren op de meeste podcast apps, zoals Spotify en Apple Podcasts. Inmiddels staan er al zo'n 20 afleveringen online die je nog terug kan luisteren!

Reactie plaatsen