Je paard ondersteunen in de winter
26 oktober 2021 

Je paard ondersteunen in de winter

Langzaamaan wordt het toch wel een stuk kouder. Nou kunnen paarden daar op zich prima tegen, mits ze een schuilmogelijkheid hebben en een wollige wintervacht. En niet te vergeten gezond zijn. Als je paard niet helemaal gezond is, of al aardig op leeftijd, kan deze nog wel eens wat ondersteuning nodig hebben in de winter. Maar ook als je paard wel fit is zijn er nog steeds wel dingen waarmee je je paard wat kan helpen.

Warm blijven

Voor alle paarden die veel buiten staan is het belangrijk dat ze genoeg ruwvoer tot hun beschikking hebben. En hiermee doel ik niet op gras, want gras heeft in de winter vrijwel geen voedingswaarde meer. Wanneer mogelijk, bied je paard genoeg hooi aan van een kwaliteit die aansluit bij de behoeftes van het paard. Doordat paarden de vezels van ruwvoer in de blinde en dikke darm verteren komt er namelijk warmte bij die het paard helpt om warm te blijven. Het lichaam van het paard is prima in staat om zichzelf warm te houden, mits het de juiste voeding krijgt om deze inwendige verwarming brandend te houden.

Het voelt voor veel mensen niet prettig om een paard zonder deken buiten te zetten – en heel eerlijk, daar ben ik er zelf ook een van – zeker als het hard regent of sneeuwt. Echter is de vacht van een paard ervoor gemaakt om het paard in deze omstandigheden te ondersteunen. De een zal een langere vacht aanmaken dan de ander, maar iedere wintervacht bestaat uit een ondervacht en de dekharen. Als een paard het koud krijgt zet hij deze ondervacht overeind, die een soort thermolaag om de huid vormen. De dekharen zorgen ervoor dat water van de ondervacht gehouden wordt zodat deze droog blijft. Houd er wel rekening mee dat het aanmaken van de wintervacht veel van je paard vraagt. Het kan dus nodig zijn om de voeding tijdelijk wat op te schroeven, zodat hij meer vitamines, mineralen en aminozuren binnen krijgt zodat hij niet te veel in hoeft te leveren tijdens de vachtwisseling.

Wat wel belangrijk is voor paarden die 24/7 buiten staan is dat ze de mogelijkheid hebben om te schuilen. Op zich kan een paard dus prima tegen regen of een gure wind, maar het is toch wel fijn dat hij wel de keuze heeft om als hij het toch niet zo prettig vindt lekker uit de wind te kunnen gaan staan, of als het dagen achter elkaar regent dat ze toch even droog kunnen staan.

Als je merkt dat je paard toch wat moeite heeft om warm te blijven, bijvoorbeeld door ouderdom of ziekte, kun je wel overwegen om deze een deken op te doen. Deze winter staat mijn paard ook nog onder een deken, maar wie weet dat wij het volgend jaar ook eens zonder gaan proberen. Hierin is het mijn inziens altijd het belangrijkste om naar je eigen paard te kijken. Er wordt op internet vaak verkondigd dat paarden geen deken nodig hebben, en in principe is dat ook zo, maar je hebt altijd uitzonderingen. Dan vind ik het zelf belangrijker om naar je eigen paard te kijken dan om aan een bepaald ideaal vast te houden.

Op gewicht houden

Wij mensen hebben vaak de wens om ons paard ook in de winter goed op gewicht te houden. Logisch ook natuurlijk, want zowel een te mager als een te dik paard kan met gezondsheidsproblemen te kampen krijgen (een paard dat wel goed op gewicht is ook natuurlijk…) Maar wist je dat dit eigenlijk heel onnatuurlijk is? In de natuur hebben paarden in de zomer veel eten tot hun beschikking waardoor ze tegen het einde van de winter vaak wat te dik zijn. Vervolgens hebben ze in het najaar en in de winter minder toegang tot voeding waardoor ze automatisch af gaan vallen. In het voorjaar komen ze dan weer aan. Paarden hebben in de natuurlijk niet een constant gewicht wat ze het hele jaar aanhouden, iets wat wij als mensen toch wel graag zien. Wat ik hiermee wil zeggen is dat het op zich niet verkeerd is als een paard wat invalt in de winter. Dat is natuurlijk. Natuurlijk moeten ze niet echt vermageren, maar mits je paard gewoon toegang heeft tot ruwvoer en gezond is zou dat niet zo’n probleem moeten zijn.

Doordat paarden in de winter minder eten, heeft hun lichaam het minder druk met het verteren van voedsel. Dit is voor het lichaam dan ook een ideaal moment om opgestapelde afvalstoffen af te gaan voeren. Het zou ook zomaar kunnen dat je paard in het najaar niet alleen afvalt, maar ook afvalstoffen kwijtraakt waardoor hij wat minder gezet kan worden. Wel is het zo dat onze gedomesticeerde paarden natuurlijk niet echt minder eten hebben in de winter dan in de zomer. Vaak krijgen ze in de winter zelfs meer om op gewicht te blijven. Deze behoefte om te ontgiften kan ook zorgen voor aandoeningen als mok, omdat je paard dus afvalstoffen af aan het voeren is en ze dat soms ook door de huid doen bij overbelasting van de andere organen die de ontgifting regelen.

Darmgezondheid

Wees er bewust van dat een voerverandering veel impact op de darmen heeft. Veel paarden gaan na de zomer over van gras naar hooi of voordroog, maar ook gedurende de winter kan de kwaliteit van je hooi of voordroog wisselt zijn. Geef de darmen de kans om zich hierop aan te passen. De darmflora heeft minimaal 7-10 dagen de tijd nodig om zich aan te passen op andere voeding, dus doe dit nooit zomaar van de een op de andere dag. Dit geldt niet alleen voor ruwvoer, maar ook als je ervoor kiest om je paard bij te gaan voeren of anders te gaan voeren: bouw dit rustig aan op. Neem ongeveer 2 weken de tijd om het oude voer af te bouwen en het nieuwe voer op te bouwen. Als je paard voordroog krijgt, wees er dan bewust van dat voordroog door verschillende omstandigheden behoorlijk wisselend van kwaliteit kan zijn, en daarom dus iedere keer weer een aanpassing van de darmflora vereist. Er zijn diverse voeren die de darmgezondheid stimuleren, en ook supplementen die je hiervoor in kan zetten. Zelf geef ik de voorkeur aan een uitgemeten kruidenmix om je paard daar te ondersteunen waar hij het nodig heeft.

Veel op stal

Dan heb je ook nog paarden die in de winter meer op stal staan. Waar je nog steeds vaak artikelen leest over hoe ‘het winter wordt dus de paarden weer op stal gaan’ is dat denk ik voor steeds minder paarden de waarheid. Steeds meer paarden komen ook in de winter nog een aanzienlijke hoeveelheid buiten, en persoonlijk hoor ik vrijwel nooit meer dat paarden de hele winter binnen staan. Maar dat ligt misschien ook aan de mensen die ik om me heen heb en de omgeving waar ik woon.

Hoewel ik een groot voorstander ben van paarden zoveel mogelijk buiten houden, is dat nog niet overal mogelijk. Ook paarden die op stal staan kunnen wel wat ondersteuning gebruiken. Zij zullen het niet zo snel koud krijgen, maar het vele stilstaan is wel op andere manieren belastend voor het lichaam. Het paardenlichaam is er namelijk op gebouwd om veel te kunnen bewegen. Vele uren stilstaan heeft dus ook effect op onder andere de spijsvertering (grotere kans op koliek bijvoorbeeld), het lymfesysteem (afvalstoffen kunnen door gebrek aan beweging minder goed afgevoerd worden) en de bloedsomloop in bijvoorbeeld de onderbenen. Deze zijn namelijk afhankelijk van het hoefmechanisme om goed doorbloedt te worden, maar als een paard veel stilstaat kan het hoefmechanisme zijn werk niet doen. Voor paarden die veel op stal staan is het mijn inziens dan ook het belangrijkste dat deze alsnog wel zoveel mogelijk kunnen bewegen. Het liefst los in een wei of paddock voor zoveel uren mogelijk, maar bij gebrek aan beter ook aan de hand stappen of in de stapmolen. Maar vrije beweging heeft altijd de voorkeur.

Weinig beweging zorgt er ook voor dat je paard minder energie verbrandt. Houd hier rekening mee met je krachtvoer, want als je je paard op stal net zoveel blijft voeren als een paard dat de hele dag buiten staat gaat je paard overgewicht ontwikkelen. Naast dat je kans hebt op gedragsproblematiek doordat je paard meer energie binnen krijgt dan dat hij kan verbruiken en dus met opgekropte energie rond gaat lopen en bijvoorbeeld gaat exploderen onder het zadel.

Mijn inziens is zoveel mogelijk bewegen en een passende rantsoen echt het voornaamste waar je stalpaarden mee kan ondersteunen. Niet één supplement kan de werking nabootsen die kunnen bewegen heeft op een paard.

Tips

  • Als je paard veel op de paddock of op een kale wei staat in de winter, houd er dan rekening mee dat de kans aanwezig is dat ze veel zand binnen krijgen. Dit kan koliek veroorzaken, dus denk hier niet te licht over. Zand in de darmen kan komen doordat paarden de laatste grassprietjes met wortel en al (en dus zand) uit de grond trekken, maar bijvoorbeeld ook als ze hooi van de zandgrond eten. Zeker in de winter is het daarom verstandig om je paard toch wel ongeveer maandelijks een zandkuur te geven. Hiervoor kun je gebruik maken van vlozaad en hier een kuur van een aantal dagen van geven door het voer.
  • Als je paard terugvalt in bespiering kan dat komen doordat hij op de wei nog genoeg eiwitten binnen kreeg maar deze nu niet uit het ruwvoer kan halen. In zo’n geval kun je specifiek eiwitten bij gaan voeren met producten als Agrobs Myo Protein Flakes of esparcettebrok. Houd er wel rekening mee dat spierverlies ook door andere factoren kan komen, dus controleer wel of je paard niet ergens last van heeft.
  • Als je paard echt invalt ondanks voldoende voeding, ga dan verder zoeken. Mogelijk heeft je paard maagzweren, neemt hij de voeding niet goed op of is er iets anders aan de hand waardoor je paard niet kan verteren wat hij nodig heeft.
Reactie plaatsen