Overgewicht omdat je te weinig voert?
20 juni 2022 

Overgewicht omdat je te weinig voert?

Het klinkt misschien heel tegenstrijdig, maar het kan zo zijn dat je paard overgewicht heeft omdat hij een tekort aan voedingsstoffen heeft. Oftewel, je paard is te dik omdat je hem te weinig voert! Vaak als een paard te dik is hebben we de neiging om juist minder te gaan voeren, maar de oplossing kan ook juist het tegenovergestelde zijn: meer gaan voeren.

Een paard heeft, om goed te kunnen functioneren, bepaalde voedingsstoffen nodig. Eiwitten als bouwstoffen, vezels voor energie en warmte, en zo zijn er nog een aantal stoffen die je paard nodig heeft. Ook mineralen, die spelen bij heel veel processen in het lichaam een belangrijke rol, en zijn nou net de voedingsstof die veel paarden niet genoeg binnenkrijgen. Mineralen halen paarden in Nederland over het algemeen namelijk niet genoeg uit het ruwvoer omdat daar niet genoeg van alle mineralen in zit. Het kan zo zijn dat, wanneer je paard te weinig mineralen binnenkrijgt, ze niet stoppen met het eten van ruwvoer in de hoop zichzelf toch in deze mineralen te voorzien. Die mineralen zitten echter niet in dat ruwvoer, dus dat gaat niet lukken. Het zorgt er echter wel voor dat je paard veel meer eet dan hij nodig heeft, en zo overgewicht kan ontwikkelen.

Ik hoor nog regelmatig dat mensen hun paard echt alleen maar hooi of gras geven. Als je daarnaast nog een grote diversiteit aan kruiden aanbiedt kunnen ze nog wel aardig wat mineralen binnenkrijgen, maar echt alleen hooi of gras is mijn inziens te weinig. In het wild hadden paarden heel veel ruimte om zelf op zoek te gaan naar planten die hen voorzien in de mineralen die ze nodig hebben. Onze gedomesticeerde paarden kunnen dat echter niet. Daarom is het onze taak om te zorgen dat ze alles binnenkrijgen.

Om je paard toch te voorzien in deze voedingsstoffen kun je bijvoeding aanbieden in de vorm van een balancer of krachtvoer. Het is dan wel altijd belangrijk om de aanbevolen hoeveelheid te voeren. Met een handje krachtvoer krijgt je paard nog steeds niet genoeg binnen.

In aflevering 15 van de Paard Optimaal podcast ga ik hier verder op in:

Vermoed jij dat je paard wel eens te weinig voedingsstoffen binnen kan krijgen? Ik help je graag de voeding van je paard onder de loep te nemen met een online voedingsadvies, uitgemeten met een biotensor en volledig afgestemd op jouw paard.

Reactie plaatsen