Mager paard: meer voeren of de darmen herstellen?
28 juni 2022 

Mager paard: meer voeren of de darmen herstellen?

Onder mijn klanten, maar ook op social media zie ik regelmatig te magere paarden voorbij komen. Vaak krijgen deze paarden kilo's per dag gevoerd maar toch komen ze niet aan. Deze eigenaren zijn dan wanhopig op zoek naar andere voeren die ze kunnen geven. Het is natuurlijk altijd goed om regelmatig te kijken of je iets aan moet passen in het rantsoen van je paard, maar naar mijn mening is er bij de meeste te magere paarden meer aan de hand.

Als je je paard kilo's per dag voert - naast het basis ruwvoer - en ze nog steeds niet aankomen, dan gaat er iets niet goed in het lichaam. Paarden zijn van nature sobere dieren die leven van voeding met een lage voedingswaarde. Als jij ze kilo's per dag bij voert en ze nog steeds niet aankomen klopt dat niet. Dan speelt er iets onderliggend waardoor je paard niet aankomt.

Bij veel paarden die te mager zijn zie ik darmproblemen terug. Tijdens het uitmeten kiezen zij voor producten die de darmen helpen herstellen en de darmflora balanceren. Wanneer de darmen van je paard niet in staat zijn om voedingsstoffen goed op te nemen kan het zo zijn dat je paard misschien wel genoeg voer binnenkrijgt maar het niet op kan nemen. Dan kun je er nog zoveel voer in stoppen, maar een beperkte opname blijft een beperkte opname. Als dat het geval is bij jouw paard wil je de darmen gaan optimaliseren in plaats van kilo's bijvoeren. Terwijl je bezig bent met de darmen kan het allebei nodig zijn, maar het herstellen van de darmen is hierin wel een belangrijk onderdeel.

Als er problemen in de dikke darm zijn kan dit ten koste van de opname van voedingsstoffen uit vezels gaan, en als er problemen in de dunne darm zijn kan dit bijvoorbeeld de opname van eiwitten belemmeren. Dan kun je wel een eiwitrijk product voeren om je paard aan te laten komen, maar dat heeft dan geen zin.

Bij een te mager paard is het ook altijd belangrijk om te checken op wormen en zand, en te zorgen dat de tanden van je paard goed zijn. Deze dingen kunnen ook een te mager paard in de hand werken.

Bij vermagering kunnen maagproblemen ook een rol spelen. Een paard met maagzweren kan ook vermageren omdat het continu pijn heeft, en het is ook niet fijn om te eten als ze veel last hebben van maagzweren. Ook dit is dus een belangrijk iets om uit te sluiten

In aflevering 24 van de Paard Optimaal podcast ga ik hier verder op in. Iedere week komen er 3 nieuwe afleveringen online waarin ik je meer vertel over paardenvoeding en -welzijn.

Is jouw paard te mager en vermoed je dat hij of zij wel baat kan hebben bij ondersteuning met kruiden en uiteraard de juiste voeding? Dan kan ik je helpen met een voedingsadvies op maat voor jouw paard, uitgemeten met de biotensor en volledig onafhankelijk.

Reactie plaatsen