Zwavel

Zwavel (S) is een mineraal dat onder andere verantwoordelijk is voor de stevigheid van huid, haren en hoeven en is het derde meest voorkomende mineraal in het paardenlichaam. Zwavel kan een soort bruggen maken waardoor stevige structuren ontstaan in het lichaam. Vooral voor de hoeven is dat van groot belang omdat paarden hierop lopen. No feet, no horse. Ook voor de spieren, banden, pezen en gewrichten is zwavel belangrijk. Zwavel wordt ook gebruikt om o.a. het longslijmvlies vochtig te houden, dus een tekort aan zwavel kan ook een oorzaak zijn bij hoesten.

Een paard heeft ongeveer 0,03 gr per kg lichaamsgewicht nodig per dag. De mate waarin je paard dit ook daadwerkelijk kan gebruiken is echter wel afhankelijk van de kwaliteit van de darmflora. Ook kan bijvoorbeeld selenium de plaats van zwavel in het lichaam innemen, en selenium kan deze zwavelbruggen niet vormen waardoor dit tot brokkelhoeven kan leiden.

Zwavel wordt uitgescheiden als je paard te veel binnenkrijgt, dus een overschot is geen probleem. Een zwaveltekort kan zich uiten in een verminderde algehele conditie, slecht herstel, slechte hoeven, huidproblemen, luchtwegproblemen, allergische reacties en gewrichts- of peesproblemen. Als zwavel niet goed opgenomen wordt is het een optie om MSM (methylsulfonylmethaan) te suppleren. Dat is organisch gebonden zwavel. Je wil dan echter wel onderzoeken wáárom het niet goed opgenomen wordt, anders heeft dat niet zoveel zin. Ook kan een zwaveltekort voorkomen bij een paard dat een KPU heeft omdat zwavel dan gebruikt kan worden door de lever om afvalstoffen af te voeren met de urine.

Reactie plaatsen