Vitamine E voor paarden

Vitamine E

Best veel paarden krijgen vitamine E gesuppleerd, maar het is de vraag of dit wel nodig is. Vitamine E is o.a. een belangrijke antioxidant, goed voor de huid, haren en ogen, voor het zenuwstelsel, heeft een belangrijke rol voor het immuunsysteem en ondersteunt de spieren. Bij spierpijn of stijfheid wordt dan ook vaak aan een tekort aan vitamine E gedacht. Als antioxidant wordt vitamine E in grote mate verbruikt als het lichaam oxidatieve stress ervaart. Dit kan veroorzaakt worden door o.a. stress, slechte voeding, pijn, medicijnen, zware inspanningen en vervuiling.

Vitamine E is niet 1 stofje, maar een complex dat uit 8 verschillende verbindingen bestaat: 4 tocoferolen en 4 tocotrienolen. Het kan zowel natuurlijk als synthetisch zijn. Een paard kan vitamine E niet zelf aanmaken dus is hiervoor afhankelijk van voeding. Natuurlijke vitamine E vind je in diverse oliën, maar ook in gras en hooi. In hooi neemt dit na verloop van tijd wel af omdat het gevoelig is voor licht en zuurstof.

Belangrijk om je te realiseren is dat je niet kan weten hoeveel vitamine E een paard uit de bijvoeding opneemt. Ook weet je niet hoeveel vitamine E deze uit het ruwvoer haalt. Het vitamine E-gehalte in het bloed zegt niet zoveel over de hoeveelheid in de weefsels en ook niet over eventuele opgeslagen vitamine E. Het is dus vrijwel niet te meten hoeveel vitamine E je paard opneemt en dus kan gebruiken.

Een gezond paard dat in de zomer op de wei staat heeft normaliter geen extra vitamine E nodig. Als je paard op gras toch een vitamine E tekort heeft is er meer aan de hand. Dan wordt het niet goed opgenomen en wil je uitzoeken waarom dit zo is.

Een tekort komt daarnaast vooral voor bij zieke of oude paarden, bij een slechte darmflora, bij paarden die alleen hooi krijgen, een vetrijk dieet of bij een parasietenbesmetting. Uit onderzoeken is wel gebleken dat een vitamine E-tekort bij een paard erg lastig te creëren is.

Ga dus niet zomaar naar aanleiding van een bloedbeeld vitamine E suppleren. Als er echt symptomen van een tekort zijn kan dat wel nuttig zijn, maar je wil dan ook onderzoeken hoe het kan dat het paard een tekort heeft. Als je het gaat suppleren, suppleer dan puur en alleen vitamine E, zonder toevoegingen als selenium en zwavel zolang daar geen aangetoond tekort van is. Ook zit er in veel supplementen vooral dextrose (suiker).

Reactie plaatsen