Selenium

Selenium (Se) is waarschijnlijk een van de bekendere sporenelementen. Sporenelementen zijn mineralen waar een paard maar weinig van nodig heeft, minder dan van mineralen als calcium en natrium. Dat maakt ze echter niet minder belangrijk, want ook deze sporenelementen hebben belangrijke functies in het lichaam.

Selenium wordt in mijn blog over organisch gebonden mineralen ook genoemd als boosdoener als het gaat om organisch gebonden selenium. Uiteraard is selenium niet alleen maar slecht, want paarden hebben het absoluut ook gewoon nodig om goed te functioneren. Aan selenium kleven alleen een aantal dingen waar je goed mee op moet letten.

Selenium speelt een rol bij de stofwisseling van de spieren en ook bij groeihormonen. Vooral voor de spieren wordt het vaak gecombineerd met vitamine E, en daarom doen fabrikanten het vaak maar vast bij vitamine E supplementen om het je makkelijk te maken.

Een tekort aan selenium kan resulteren in een verminderde weerstand, stijfheid, lusteloosheid en belemmering van de groei. Wat hierbij belangrijk is om je te realiseren is dat er discussie is over de parameters die in bloedonderzoek voor selenium gebruikt worden waardoor veel paarden met een tekort gediagnosticeerd worden terwijl dat misschien niet zo is. Ook zegt de hoeveelheid selenium in het bloed niks over de hoeveelheid in het weefsel, dus een tekort is lastig vast te stellen. Een overschot van selenium is daarentegen giftig, dus daarom moet je selenium echt niet te pas en te onpas gaan suppleren en wil je eigenlijk ook geen vitamine E supplement met selenium geven.

Reactie plaatsen