Natrium

Natrium (Na) is een mineraal en een elektrolyt. Natrium is belangrijk bij de vochtregulatie, de zuurbalans en voor het correct functioneren van cellen. Het draagt bij aan het transporteren van voedingsstoffen. Zonder elektrolyten kan het lichaam van een paard geen water vasthouden. Natrium specifiek heeft invloed op de zenuw- en spierimpulsen.

De natriumbehoefte van je paard is afhankelijk van diverse omstandigheden en varieert van 0,02 tot 0,08 gram per kilo lichaamsgewicht van je paard. Deze behoefte wordt onder andere beïnvloed door de mate waarin een paard getraind wordt, of het paard nog in de groei is en of het bijvoorbeeld om een drachtige of lacterende merrie gaat. Dit zijn allemaal factoren die de natriumbehoefte kunnen verhogen.

Een paard verliest natrium via zweet en urine. Je paard heeft daarom met name veel natrium nodig als het veel gezweet heeft. Je kunt dan denken aan paarden die hard werken of aan hele warme dagen. Omdat natrium via de urine uitgescheiden kan worden komt een natriumoverschot niet veel voor. Je paard moet wel genoeg water tot zijn beschikking hebben hiervoor.

Van natrium kan een paard zelf inschatten of ze er meer van nodig hebben of niet. Natrium vind je terug in likstenen. Een paard kan zelf bepalen of ze het nodig hebben om aan een liksteen te likken. Bij gebrek aan een liksteen kan een paard echter ook aan de bodem, muren, tralies of je handen gaan likken om in zijn natriumbehoefte te voorzien. Als je paard dat doet is het dus nuttig om te onderzoeken of je paard een natriumtekort kan hebben.

De meeste voeren bevatten relatief weinig natrium, minder dan dat je paard nodig heeft. Het is daarom altijd verstandig om je paard een liksteen aan te bieden zodat hij zelf kan kiezen of hij meer natrium nodig heeft. Je kunt je paard ook elektrolyten aanbieden als hij veel gezweet heeft.

Natrium vormt samen met chloride ook zout zoals we dat kennen (NaCl).

Reactie plaatsen