Magnesium

Magnesium heeft je paard, net als alle mineralen, nodig om goed te kunnen functioneren. Waar calcium voor het aanspannen van de spieren zorgt, zorgt magnesium voor het ontspannen. Ook heeft magnesium invloed op het skelet doordat het bijdraagt aan sterke botten. 

Een magnesiumtekort kan de sterkte van botten negatief beïnvloeden en daarmee het risico op blessures vergroten. Ook kan het neuromusculaire problemen veroorzaken. Het paard heeft bij een tekort moeite met het ontspannen van de spieren, maar ook met mentaal ontspannen. Dit kan zelfs spierbevangenheid veroorzaken.

Magnesium wordt niet opgeslagen in het lichaam en dat is een van de redenen dat dit vaak gesuppleerd wordt. Wanneer er nieuw botweefsel aangemaakt wordt kan er magnesium vrij komen in het bloed en voor het lichaam beschikbaar worden. Dit kan door de spieren gebruikt worden, of voor de opbouw van de nieuwe botten.

In ruwvoer zit vaak niet genoeg magnesium waardoor een paard dat alleen ruwvoer te eten krijgt een magnesiumtekort kan ontwikkelen. Hoeveel magnesium er in het ruwvoer aanwezig is is afhankelijk van de hoeveelheid magnesium in de bodem. Met een balancer kan dit tekort in de meeste gevallen wel aangevuld worden, maar soms heeft een paard nog wat extra nodig. In voeding kun je het bijvoorbeeld vinden als magnesiumoxide of magnesiumcitraat. Als je magnesium suppleert, zorg dan dat je een supplement hebt wat pure magnesium is. Aan veel supplementen wordt bijvoorbeeld dextrose (suiker) toegevoegd als hoofdingrediënt.

Goed om te weten is dat de opname van magnesium negatief beïnvloedt kan worden door een calciumoverschot. Calcium en magnesium lijken op elkaar voor het lichaam en worden op dezelfde manier verwerkt. Calcium zit al meer in ruwvoer dan magnesium, waardoor een paard hier meer van binnenkrijgt. Als er genoeg calcium opgenomen is worden zowel calcium als magnesium niet meer opgenomen. Als je paard symptomen van magnesiumtekort laat zien is dat dus ook iets om naar te kijken.

Paarden met insulineresistentie kunnen een verhoogde magnesium behoefte hebben en bij overgewicht wordt dit mineraal vaak samen met Glucobalance en Keltisch zeezout ingezet.

Reactie plaatsen