Kalium

Kalium (K) is een mineraal en ook een elektrolyt. Het is vooral een belangrijk mineraal voor de spiercellen, maar heeft daarnaast ook nog een rol in andere processen in het lichaam. Het speelt een rol bij de afbraak van suiker, de vorming van spierglycogeen, de opbouw van celeiwitten, ondersteunt het zenuwstelsel en het reguleren van pH-waardes in het lichaam. Kalium heeft samen met natrium invloed op de waterhuishouding en de osmotische druk. Natrium zorgt ervoor dat water vastgehouden wordt, waar kalium ervoor zorgt dat het losgelaten wordt.

Een paard verliest kalium door te zweten. Daardoor is ook dit een mineraal waarvoor je alert wil zijn op eventuele tekorten als je paard veel zweet, dus als hij hard werkt of het erg warm is.

Als een paard een tekort heeft aan kalium kan dit zich uiten in vermoeidheid, spierzwakte en minder eten en drinken. Een overschot is normaliter niet gevaarlijk omdat een paard dit zelf weer uitscheidt met de urine. Alleen bij paarden met HYPP (hyperkalemic periodic paralysis) kan kalium ophopen in het lichaam. Als een paard veel aan een liksteen likt wordt er nog wel eens gedacht dat het paard natrium te kort komt, maar er kan dan ook juist sprake zijn van een kaliumtekort.

Bij kalium speelt de verhouding met natrium ook mee. Je wil de verhouding kalium:natrium 3:1 hebben, dus drie keer zoveel kalium als natrium. Een paard van 600kg zou zo'n 30 gram kalium per dag nodig hebben. De mate waarin een paard werkt en of het groeit, dekt of lacteert kan voor een hogere behoefte zorgen.

Reactie plaatsen