Fosfor

Fosfor ken je misschien wel van de bekende 'calcium-fosforverhouding'. Calcium en fosfor moeten altijd in een bepaalde verhouding tot elkaar gevoerd worden. In combinatie met calcium is fosfor belangrijk voor sterke botten, de spierfunctie en het gebit. De botten bestaan voor zo'n 14% uit fosfor. De gewenste calcium/fosforverhouding in het rantsoen voor een volwassen paard is 2:1, dus 2 keer zoveel calcium als fosfor. Fosfor en calcium concurreren, en hierin is fosfor sterker. Bij een te veel aan fosfor gaat dit dus ten koste van de opname van calcium.

De behoefte van een paard aan fosfor per dag ligt tussen de 0,037 en 0,8 gram per dag. De precieze behoefte is afhankelijk van de mate waarin het paard moet werken, en of het paard moet dekken, groeien, lacteren of drachtig is.

Omdat fosfor belangrijk is voor de botten kan een tekort aan fosfor resulteren in kreupelheden en een zwak skelet. Dit komt doordat er dan fosfor uit de botten gehaald wordt door het lichaam. Een overschot aan fosfor heeft een negatieve invloed op de werking van calcium. Een teveel aan fosfor verstoort de opname van mineralen als magnesium, zink en selenium, omdat fosfor mineralen in de darmen aan zich bindt. Daardoor kunnen deze mineralen niet opgenomen worden door het lichaam. Een overschot aan fosfor is daarom belangrijk om te voorkomen.

Producten als luzerne en bietenpulp hebben een scheve calcium-fosforverhouding. Deze bevatten te veel calcium in vergelijking met fosfor. Zo is de calcium-fosforverhouding in bietenpulp 7:1 en in luzerne 5:1. Granen bevatten daarentegen weer te veel fosfor in vergelijking met calcium, en in zemelen is dit nog verder uit balans. De Ca:P verhouding is daarbij 1:10, dus waar een paard meer calcium zou moeten hebben dan fosfor zit er in zemelen juist veel meer fosfor. Zemelen worden dan ook wel eens gebruikt om de calcium-fosforverhouding te corrigeren bij bietenpulp, maar wat mij betreft kun je beter geen bietenpulp voeren. Bij kleine hoeveelheden speelt deze calcium-fosforverhouding nog niet zo'n rol maar als je grote hoeveelheden gaat voeren moet deze wel gecompenseerd worden.

Reactie plaatsen