Chloride

Chloride (Cl) is een van de minder bekende mineralen die je paard nodig heeft maar dat maakt het niet minder belangrijk.

Bij de vochthuishouding van je paard is chloride belangrijk, want chloride is net als natrium en kalium een elektrolyt. Wanneer er te weinig elektrolyten aanwezig zijn in het lichaam van een paard krijgen de hersenen geen dorstprikkel. Daardoor krijgt het paard geen seintje om te gaan drinken, en ligt uitdroging op de loer.

Chloride speelt ook een rol bij de aanmaak van maagzuur. Maagzuur is belangrijk om de vertering van voer op de juiste manier te laten verlopen en te voorkomen dat ziektemakers verder in het lichaam terecht kunnen komen. Ook is chloride belangrijk voor de pezen en gewrichten, heeft het invloed op de werking van de lever en op de uitscheiding van koolstofdioxide uit de longen.

Chloride vind je bijvoorbeeld in zout (natriumchloride). Dat bestaat voor 60% uit chloride en vind je vaak terug in paardenvoer. Ook in elektrolytensupplementen vind je het vaak. Chloride zit niet in alle balancers, dus een balancer zal niet altijd in de chloorbehoefte voorzien.

Een paard verliest chloor met het zweet, dus zeker als je paard veel zweet is het belangrijk dat je paard wel genoeg chloor binnenkrijgt. Een tekort aan chloride kun je herkennen aan dat een paard aan vanalles begint te likken. Een overschot aan chloor wordt met de urine uitgescheiden.

De chloride behoefte van een paard is ongeveer 10 gram per dag.

Reactie plaatsen