Cellulose

Cellulose is een belangrijk deel van een plant waar paarden voedingsstoffen uit kunnen halen. Dit vind je terug in ruwvoer. Het is inmiddels wel algemeen bekend dat paarden niet te lang zonder ruwvoer mogen staan omdat ze daardoor maagzweren en andere gezondheidsproblemen kunnen krijgen. Dat is echter niet de enige reden dat ruwvoer belangrijk is voor paarden. 15 miljoen jaar geleden hebben paarden zich aan moeten passen aan de klimaatverandering. In plaats van bossen gingen ze op steppe leven waardoor ze om moesten leren gaan met nieuwe omstandigheden. Het lichaam van het paard heeft toen moeten leren om energie uit plantvezels te halen.

Daardoor hebben paarden ook vandaag nog cellulose en hemicellulose nodig om energie uit te halen. Celwanden van planten en bomen bestaan uit cellulose. Dit vinden paarden dus terug in gras, maar ook hooi, voordroog, planten en kruiden bijvoorbeeld. Een paard kan cellulose niet zelf verteren. Daar hebben ze hulp bij nodig. Dit gebeurt onder invloed van micro-organismen in de darmen. Deze micro-organismen (darmflora) breken cellulose af tot vluchtige vetzuren die paarden in energie om kunnen zetten. Daarnaast produceren deze micro-organismen ook nog vitamines en eiwitten die het paard niet zelf aan kan maken. Bij deze fermentatie in de darmen komt ook veel warmte vrij waardoor een paard gemakkelijk warm kan blijven, mits het gezond is.

Een plant wil door een paard opgegeten worden. Hiervoor kan de plant zich namelijk, via de mest van het paard, verspreiden. Om die reden zijn planten stoffen gaan produceren waardoor ze voor dieren aantrekkelijk waren om op te eten doordat ze de spijsvertering ondersteunen. Zo eten paarden in de natuur brandnetel ter ondersteuning van de afvoer van afvalstoffen.

Dit hele proces van energie opnemen uit plantvezels werkt het beste als paarden de hele dag door de mogelijkheid krijgen om kleine hoeveelheden ruwvoer tot zich te nemen. Dit systeem werkt heel goed, totdat er zetmeelrijk krachtvoer in het spel komt. Zetmeel wordt verteerd in de dunne darm, maar een overschot stroomt door naar de dikke darm. Daar zorgt het ervoor dat cellulose verterende organismen afsterven. Daardoor kan krachtvoer er juist voor zorgen dat een paard voedingstoffen uit ruwvoer minder goed opneemt.

Reactie plaatsen