Calcium

Calcium (Ca) is waarschijnlijk het meest bekend van de calcium-fosforverhouding die een rol speelt bij bijvoorbeeld granen, bietenpulp en luzerne.

Calcium heeft een paard nodig voor de bouw van het skelet, de pH-regulatie en samen met magnesium is het van belang bij prikkelgeleiding in spieren en zenuwen. Calcium is nodig bij aanspanning, activatie en prikkeling hiervan. Calcium maakt de afbraak van glycogeen tot glucose mogelijk waarbij energie vrijkomt. Het geeft stevigheid aan het skelet, het gebit, de huid en het hoorn. Calcium is ook betrokken bij de bloedstolling, de celgroei en de hormoonstofwisseling. Een mineraal wat heel breed nodig is dus, en daarom is het belangrijk dat je paard er genoeg van binnenkrijgt.

Calcium zit vaak als calciumcarbonaat in voer. Dit bestaat voor 40% uit calcium. De basisbehoefte van een paard is 5,2g calcium per 100kg lichaamsgewicht. Bij paarden die werken is dit wat meer.

Bij de opname van calcium speelt magnesium ook een rol. Calcium en magnesium (Mg) moeten in een bepaalde verhouding aanwezig zijn in het lichaam om optimaal te functioneren. Er is nog discussie over of dat magnesium:calcium 1:3 of 1:4 is. Er moet dus 3 à 4 keer zoveel calcium aanwezig zijn als magnesium. Bij een calciumoverschot kan het nuttig zijn om magnesium bij te suppleren om deze verhouding te corrigeren. Een overschot aan calcium beïnvloedt namelijk de opname van andere mineralen en de botopbouw.

Symptomen van een calciumoverschot:
• Spierspanning
• Verstopping
• Verlies van eetlust

Bij een calciumtekort kan het lichaam het calcium in de botten aan gaan spreken, wat tot verzwakking van het skelet kan leiden, met bijvoorbeeld breuken tot gevolg. Bij jonge paarden kan dit de groei belemmeren.

Calcium moet in de juiste verhouding met fosfor (P) aanwezig zijn, en dit kan ook de opname van magnesium beïnvloeden. Mits een paard de juiste hoeveelheid fosfor binnenkrijgt zou een calciumoverschot niet snel plaats mogen vinden. De calcium-fosforverhouding is idealiter 2:1, dus 2 keer zoveel calcium als fosfor.

Reactie plaatsen