Calcium-fosforverhouding

Calcium en fosfor zijn allebei mineralen die je paard nodig heeft, maar deze moeten wel in de juiste verhouding aanwezig zijn om optimaal hun werk te kunnen doen voor het paardenlichaam. Deze optimale verhouding is 2:1, waarbij er dus 2 keer zoveel calcium aanwezig is als dat er fosfor aanwezig is.

Calcium en fosfor dragen beiden bij aan de sterkte van de botten en het gebit van je paard. In ruwvoer zijn deze mineralen meestal in de juiste verhouding aanwezig, maar dit kan verstoord worden wanneer je ander voer bij gaat voeren. Granen bevatten standaard te veel fosfor in vergelijking met calcium, en in zemelen is dit nog verder uit balans. De Ca:P verhouding is daarbij 1:10, dus waar een paard meer calcium zou moeten hebben dan fosfor zit er in zemelen juist veel meer fosfor. Producten als luzerne en bietenpulp zijn daarentegen standaard te hoog in calcium. Deze worden dan ook vaak gecombineerd met tarwezemelen om de verhouding recht te trekken, maar je kunt deze producten beter gewoon helemaal niet geven in grote hoeveelheden. Pas als je kilo's hiervan gaat geven moet de verhouding gecorrigeerd worden.

Een scheve calcium-fosforverhouding kan bijvoorbeeld leiden tot broze botten en gewrichtsproblemen. Ook heeft een te grote hoeveelheid calcium een negatieve invloed op de mate waarin magnesium opgenomen wordt in het lichaam. Soms gaan we magnesium suppleren maar is het eigenlijk zo dat het paard gewoon te veel calcium binnenkrijgt.

Reactie plaatsen