Graszaadhooi

Graszaadhooi is een hooisoort die vaak ingezet wordt bij paarden met overgewicht, of ter afwisseling aan wordt aan paarden. Uiteraard is het goed om bewust bezig te zijn met het gewicht en de gezondheid van je paard, maar bij het voeren graszaadhooi zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden.

Graszaadhooi is hooi dat gemaakt is van één grassoort. Dat maakt het voor paarden - verzamelaars - te eenzijdig om alleen maar graszaadhooi te voeren. Hun spijsvertering heeft baat bij diversiteit, en uit alleen graszaadhooi halen ze dat niet. Zeker bij paarden met overgewicht kan graszaadhooi een mooie aanvulling zijn op ander hooi omdat het een lage voedingswaarde heeft en paarden er dus minder snel van aankomen.

Waar je bij graszaadhooi wel rekening mee moet houden zijn endofyten. Dit zijn bacteriën of schimmels die de plant beschermen tegen insecten en omgevingsomstandigheden. Voor een plant is het dus voordelig dat er endofyten op zitten, maar voor een dier dat diezelfde plant eet niet. Graszaadhooi wordt meestal niet als dierenvoer gebruikt, en om die reden wordt er bij graszaad niet voor gezorgd dat het vrij is van endofyten. Graszaad moet vooral goed groeien en daarbij ondersteunen endofyten. Hierbij zijn endofyten dus juist wel gewenst. Als er in graszaadhooi een verkeerde grassoort gebruikt wordt kan deze veel schadelijke endofyten bevatten. Endofyten kunnen schadelijke stoffen produceren (lolitrem) die in grote hoeveelheden dodelijk zijn. Naast dat deze stoffen dodelijk kunnen zijn kunnen ze in kleinere hoeveelheden ook zorgen voor neurologische verschijnselen, diarree, hoefbevangenheid, een versnelde hartslag en ademhaling en dikke benen.

Grassoorten met endofyten doen het beter in droge periodes en zullen dan dus eerder de overhand nemen. Dit kan overigens ook spelen op de wei van je paard zelf. Als dit een eenzijdige wei is met kort gras kunnen daar best wel eens endofyten in zitten. Dit probleem heb je dus niet alleen met graszaadhooi.

Paarden kunnen daadwerkelijk komen te overlijden door toedoen van endofyten in graszaadhooi, dus wees hier voorzichtig mee. Als je graszaadhooi koopt, zorg dan dat je 100% zeker weet dat het vrij is van endofyten. Je kunt zelf niet aan graszaadhooi zien of het vrij is van endofyten.

Reactie plaatsen