Voer wisselen

Paardeneigenaren zijn vaak bang om het voer van hun paard te wisselen, maar dat is niet nodig. Het is niet aan te raden om iedere week het voer van je paard aan te passen, maar gezien de behoeftes van je paard door het jaar heen veranderen is het helemaal niet verkeerd om af en toe het voer aan te passen. Dat je paard het goed doet op een bepaald voer is geen garantie dat hij het goed blijft doen op dat voer. Bijna ieder paard zal dan ook wel eens van voer wisselen. Om iets anders te proberen, omdat de eigenaar meer geleerd heeft over voeding en niet meer achter het huidige voer staat of omdat het paard niet goed op voeding reageert bijvoorbeeld. Van voer veranderen is op zich niet erg, maar het is wel belangrijk dat je hier de tijd voor neemt.

De darmflora van een paard moet zich namelijk aanpassen op het voer dat het paard krijgt. Bepaalde bacteriën verteren bepaalde soorten voer. Voor andere soorten voer zijn andere bacteriën nodig. Je hebt dan ook het liefste een darmflora die uit veel verschillende bacteriën bestaat zodat veel verschillende voeren verteerd kunnen worden. Als je van de een op de andere dag van voer wisselt raakt de darmflora verstoord doordat de aanwezige bacteriën het voer niet goed kunnen verwerken.

Door geleidelijk op ander voer over te stappen kan de darmflora hier rustig aan wennen. Je bouwt het huidige voer dan langzaamaan af terwijl je het nieuwe voer gaat introduceren en opbouwen. Hier kun je het beste zo’n 10-14 dagen de tijd voor nemen. Als je je paard nu heel zetmeelrijk voert en je wil overstappen op gezonde voeding kan het nodig zijn om hier langer de tijd voor uit te rekken. Dit geldt ook wanneer je weet dat je paard gevoelig is voor voerveranderingen. Koop dus niet pas nieuw voer op het moment dat je huidige voer op is, maar denk hierin vooruit zodat je nog wat van je oude voer hebt en het kan mengen. Een uitzondering hierin is wanneer je paard echt slecht op voer reageert. Dan kan het beter zijn om er meteen mee te stoppen, maar als het niet nodig is kun je het beter langzaamaan doen. 

Dit geldt niet alleen voor krachtvoer of een vitaminebrok, maar vooral ook voor ruwvoer. Als je paard in het voorjaar van hooi op gras over gaat, of van hooi van een latere snede naar de eerste snede is het verstandig dit ook rustig aan te doen. Zeker ook een overgang van voordroog naar hooi moet geleidelijk plaatsvinden. Wanneer je dat niet doet kan je paard bijvoorbeeld diarree of koliek krijgen doordat de darmen uit balans zijn.

Hoe groter het verschil in voedingsstoffen is tussen twee voeren, hoe belangrijker dat je de tijd neemt om te wisselen.

Reactie plaatsen