Mineralenbuffet

Een mineralenbuffet is een leuke en gezonde toevoeging aan de huisvesting van je paard. Het idee van een mineralenbuffet is dat je een paard verschillende bronnen van mineralen aanbiedt waarmee ze zelf kunnen reguleren waar ze behoefte aan hebben.

Je kunt je paard zelf mineralen laten reguleren door deze producten in water op te lossen en je paard dit water aan te bieden. Het kan ook zonder water door gewoon een klein beetje van het product in een bakje te leggen. Je hebt voor een emmer water maar een klein beetje nodig van het product. Doe er ook niet al te veel water in, want dan moet je het regelmatig verversen en kunnen de paarden er ook niet te veel van drinken. Het leukste is om echt een buffet van meerdere mineralen aan te bieden door een aantal emmers naast elkaar op te hangen met verschillende mineralen erin. Zorg wel altijd dat je paard ook drinkwater zonder toevoegingen tot zijn beschikking heeft.

Als je je paard een mineralenbuffet aanbiedt zal je merken dat paarden een duidelijke voorkeur hebben voor bepaalde producten door het jaar heen. Zowel de individuele voorkeur van het paard speelt hier een rol in, maar ook de tijd van het jaar of de leefomstandigheden. Het is heel interessant om te kijken welke producten je paarden het meeste gebruiken. Dat kan verschillen afhankelijk van de tijd van het jaar, maar een paard met wormen kan bijvoorbeeld ook andere keuzes maken.

Wat kun je gebruiken voor een mineralenbuffet?

  • Veendrenkstof: dit is erg rijk aan mineralen
  • Keltisch zeezout: leuke manier om je paard met warm weer zelf de mogelijkheid te geven om zijn zoutinname te reguleren. Het bevat daarnaast ook diverse mineralen.
  • IJslands zeewier
  • Diatomeeënaarde
  • Appelazijn
  • Groene leem
  • Moeder aarde
  • MSM
  • Spirulina
  • Himalaya liksteen (niet in het water leggen)

Kies in ieder geval nooit iets waar suiker doorheen zit, want dan kunnen paarden er te veel van gaan drinken omdat ze het lekker vinden. Zorg dat het mineralenbuffet droog hangt, zeker als je niet met water werkt. Anders spoelt anders weer weg.

Als je op een pensionstal staat waar het niet mogelijk is om een mineralenbuffet in de wei of paddock aan te bieden is hier ook wel wat op te vinden. Zo kun je als je je paard op de poetsplaats of ergens anders los hebt staan bijvoorbeeld iets maken waarbij hij dan uit 2 of 3 mineralen kan kiezen die je dan regelmatig afwisselt. Je kunt bijvoorbeeld bakjes vast maken op een dienblad en daar steeds andere mineralen in doen. Zo kun je je paard toch een mineralenbuffet aanbieden.

Reactie plaatsen