Slokdarm spijsvertering paard

Slokdarm

Vanuit de mond stroomt voedsel door de slokdarm door naar de maag. Dit gebeurt met peristaltische bewegingen waarbij spierweefsel samenknijpt en ontspant waardoor het voer richting de maag geduwt wordt. Via het maagportier komt het in de maag terecht. Dit portier (spier) opent alleen als er voer doorheen gaat, en daarna sluit het weer. Daardoor kan een paard niet overgeven, want er kan dus niks vanuit de maag terug de slokdarm in komen. Daardoor kan het ook goed fout gaan als een paard iets verkeerds binnenkrijgt.

De slokdarm is ongeveer 120 centimeter lang, afhankelijk van de grootte van het paard. Hij heeft de dikte van een stift en de binnenkant is bedekt met slijmvliezen. 

Het grootste risico in de slokdarm is een slokdarmverstopping. Dan komt er iets vast te zitten in de slokdarm waardoor er niks of weinig meer langs kan. Voor een paard voelt dit alsof hij stikt, en het ziet er heel naar uit. Vaak lost het zichzelf weer op, maar soms moet er een dierenarts aan te passen komen om met een sonde de verstopping richting de maag te krijgen. Slokdarmverstoppingen komen vaak door ongeweekt voer wat uitzet, maar kunnen bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden door een schijfje wortel wat vast komt te zitten.

Reactie plaatsen