Spijsvertering paard mond

Mond

Je denkt er misschien niet meteen aan als je aan de spijsvertering denkt, maar deze begint in de mond. De mond heeft hierbij ook een ontzettend belangrijke functie, want het functioneren van de mond is bepalend voor de opname van voedingsstoffen uit het voer verderop in de spijsvertering.

De spijsvertering begint bij de lippen en de tanden. Ruwvoer pakt een paard met zijn lippen vast om het met zijn snijtanden af te bijten. Vervolgens gebruikt het paard de kiezen om het voer te vermalen. Voor deze malende beweging moet de kaak van links naar rechts kunnen bewegen. Het is daarom belangrijk dat er geen haken op de tanden ontstaan, want die belemmeren die beweging. Het vermalen van voer is belangrijk omdat het daardoor beter verteerbaar wordt. Enzymen in de dunne darm kunnen er beter bij omdat het oppervlak van het voer groter wordt. Ook is kauwen belangrijk voor de aanmaak van speeksel. Dit gebeurt bij ruwvoer veel meer dan bij krachtvoer door de vezelrijke structuur. Speeksel maakt de voedselbrij glad waardoor deze beter door de slokdarm glijdt, en zorgt daarnaast voor neutralisatie van maagzuur in de maag ter voorkoming van maagzweren. Het is belangrijk dat alles wat je paard eet groot genoeg is om op te kauwen, of klein genoeg om zo door het maagportier te gaan (1,5 cm). Korte vezels kauwt een paard niet op, waardoor ze zo doorstromen naar de slokdarm en daar kunnen ze de slijmvliezen irriteren.

Krachtvoer kan meestal niet gekauwd worden volgens deze vermalende werking, want als een paard krachtvoer wil malen duwt hij het simpelweg van de kies af met deze beweging. Dit moet van bovenaf geplet worden. De onder- en bovenkaak van een paard zijn echter niet even breed, waardoor de tanden niet gelijkmatig afslijten. Dit leidt tot haken die de beweging van de kaak belemmeren.

In de mond van je paard zit een holte die wij gebruiken om het bit in te leggen, maar van nature is hij daar natuurlijk niet voor bedoeld. Deze holte gebruikt een paard om te proeven. Omdat een paard niet kan overgeven moet hij voorzichtig zijn met wat hij doorslikt. Als het eenmaal doorgeslikt is kan het er namelijk niet meer uit. Deze holte gebruiken paarden dan ook om te beoordelen of ze iets enerzijds lekker vinden, en anderzijds of het niet giftig is. Als je je paard iets nieuws geeft zie je ze wel eens rare bekken trekken, waarna ze het weer uit hun mond laten vallen. Dan zijn ze het aan het proeven in deze holte, en hebben ze besloten dat het niet lekker is.

Reactie plaatsen