Sojaschroot voor paarden

Sojaschroot

Sojaschroot wordt op internet vaak aangeraden bij paarden die te mager zijn. Dit zeggen mensen vaak omdat ze hun paard ermee aan zagen komen. Soja past echter niet in het natuurlijke dieet van het paard, en dan is sojaschroot ook nog een afvalproduct waar de echte voedingswaarde al van gebruikt is. Als een paard 'dik' wordt van sojaschroot is de kans groot dat deze juiste afvalstoffen vasthoudt in plaats van dat hij aankomt in gewicht. Dan lijkt een paard voor het oog misschien dikker te zijn geworden, maar als zo'n paard voor dit lymfatische stuk behandeld wordt kan er best alsnog een heel mager paard onder vandaan komen. Sojaschroot is dan ook geen gezonde dikmaker.

Sojaschroot wordt vaak gegeven voor de eiwitten, maar dit zijn slecht verteerbare eiwitten voor paarden. Paarden hebben daar niet de juiste enzymen voor. Soja moet eerst behandeld worden om goed verteerbaar te zijn, en dat gebeurt in de natuur uiteraard niet. Het sluit dus niet aan bij het natuurlijke dieet. Onbewerkte soja is een belasting voor de nieren omdat dit afgevoerd moet worden.

Soja vergroot door de aanwezige pectine de hoeveelheid melkzuurbacteriën in de darmen en verzuurt daardoor de darmen. Ook zitten er mycotoxines (door schimmels uitgescheden gifstoffen) in. Soja is een allergeen en kan daardoor een allergische reactie veroorzaken in de vorm van jeuk, eczeem, een loopneus of diarree. Als je paard dergelijke klachten heeft en soja gevoerd krijgt, is het het proberen waard om de soja eens weg te halen.

In Amerika worden veel bossen met de grond gelijk gemaakt om hier sojaplantages te kunnen maken, onder andere om Europa van soja te kunnen voorzien. Ecologisch gezien is soja dus ook niet heel verantwoord. Daar komt nog bij dat het ook nog naar Europa getransporteerd moet worden.

Soja is vaak genetisch gemodificeerd omdat non-GMO soja voor paardenvoer meestal te duur is. De lange termijn gevolgen hiervan zijn nog niet bekend, maar je moet je afvragen of je dit wil riskeren voor je paard. Soja die genetisch gemodificeerd is is resistent voor het bestrijdingsmiddel glyfosaat waardoor dit op de soja die onze paarden te eten krijgen gebruikt kan zijn. Dit is gewoon gif.

Reactie plaatsen