Zetmeel paardenvoeding

Granen

Granen kom je veel tegen in (traditionele) paardenvoeding. In het wild eten paarden geen granen en hun spijsvertering is hier dan ook niet op gemaakt. Granen zijn rijk aan suiker en zetmeel en laag in vezels, terwijl een paard juist baat heeft bij het tegenovergestelde: vezelrijke voeding met een lage voedingswaarde. Lange tijd hebben we paarden nog volgens hun natuurlijke dieet gevoerd, maar uiteindelijk is door inmenging van de veevoederindustrie in combinatie met het rantsoen dat de paarden in het leger kregen krachtvoer de norm geworden in paardenvoeding.

Paarden in het leger moesten veel reizen en daarbij is hooi onhandig om mee te nemen omdat het grote balen zijn. Men is toen gaan onderzoeken wat de minimale hoeveelheid hooi is die een paard nodig heeft om te kunnen functioneren. Dat bleek 1kg per 100kg lichaamsgewicht te zijn. De rest zijn ze toen aan gaan vullen met diverse producten waaronder granen. Toen bleek al dat paarden het op tarwe niet goed deden, maar op andere granen wel. Belangrijk om tegen informatie in perspectief te plaatsen: deze paarden werden gebruikt in de oorlog. De kans dat ze oud werden was dus sowieso al vrij klein en het leger voerde de paarden niet om ze zo lang mogelijk gezond te houden. Ze moesten simpelweg hun werk in de oorlog kunnen doen. Tegenwoordig willen de meeste paardeneigenaren hun paard wél zo lang mogelijk gezond houden, dus dan is het rantsoen van het leger geen voor de hand liggende keuze. Ze hebben toentertijd zelfs geprobeerd om paarden kranten te voeren...

Granen zijn niet goed verteerbaar voor een paard. Hier zit veel zetmeel in, en om zetmeel te verteren hebben ze het enzym amylase nodig. Hier maakt een paard maar weinig van aan, waardoor in de dunne darm maar weinig zetmeel verteerd kan worden. Hierdoor stroomt het, bij grote hoeveelheden, door naar de blinde en dikke darm. Daar wordt het verteerd door melkzuurbacteriën die melkzuur uitstoten en dat zorgt voor verzuring van de darmen. Hierdoor sterven de goede, vezel-verterende bacteriën af omdat deze niet tegen deze zure omgeving kunnen. Dat heeft een negatieve invloed op de mate waarin voedingsstoffen uit het ruwvoer opgenomen kunnen worden.

Eigenlijk mogen melkzuurbacteriën maar 1% van de darmflora zijn, maar als deze gevoed worden zullen ze zich gaan vermeerderen waardoor een te groot deel van de darmflora uit melkzuurbacteriën gaat bestaan. Wanneer er door verzuring in één keer veel bacteriën afsterven scheiden deze toxines uit die hoefbevangenheid kunnen triggeren. Verzuring in de darmen kan ook leiden tot een leaky gut. Normaal gesproken zitten er in de darmwand kleine openingen met regulatoren die bepalen of een stof wel of niet tot het bloed toegelaten wordt. Als er verzuring optreedt in de darmen kan het darmslijmvlies ontstoken raken waardoor er wondjes in komen. Hierdoor ontstaan grotere gaten waardoor er te veel voedingsstoffen - maar bijvoorbeeld ook ziektekiemen - door kunnen stromen naar het bloed. Deze wil je daar eigenlijk niet hebben want dat kan problemen door het hele lichaam veroorzaken.

Granen bevatten naast suiker en zetmeel nog een aantal anti-nutriënten en mycotoxines, wat ook een reden is om ze niet aan je paard te willen voeren. Anti-nutriënten worden aangemaakt ter bescherming van het zaad en mycotoxines worden aangemaakt door schimmels en zijn toxisch.

Zo bevat graan fytinezuur. Dit zuur zorgt ervoor dat er in de darmen mineralencomplexen gevormd worden, en dat verhinderd de opname van deze mineralen die je paard hard nodig heeft. Daardoor kunnen bijvoorbeeld calcium, zink en ijzer niet opgenomen worden. Ook bevat graan stoffen die de stofwisseling van de vitamine biotine negatief beïnvloeden wat een biotine tekort kan veroorzaken.

Alkylresorcinols in granen kunnen bloedarmoede veroorzaken, veranderingen in het DNA veroorzaken, het functioneren van de lever en nieren negatief beïnvloeden en ontstekingen veroorzaken. Mycotoxines in voeding zijn toxisch doordat ze bloedlichaampjes vernietigen en kunnen bij mensen kankerverwekkend werken, diarree veroorzaken, abortus veroorzaken en genen kapot maken. Voor paarden wil je dit daarom ook niet voeren. Mycotoxines kunnen niet afgebroken worden door het lichaam. Paarden worden door de snelle energie ook vaak heet of nerveus. En dit zij

Reactie plaatsen