Zomereczeem

Zomereczeem

Van zomereczeem hebben veel paarden last en het wordt vaak gezien als iets wat een paard nou eenmaal heeft. Stofwisselingsproblemen kunnen echter aan de basis liggen van het ontwikkelen van zomereczeem bij een paard. Wanneer de nieren en/of lever overbelast zijn en afvalstoffen niet meer af kunnen voeren, gaat een paard deze via de huid afvoeren. Dat de nieren niet meer goed werken komt meestal door de lever, en dat de lever niet meer goed werkt komt vaak door de darmen. De darmgezondheid wordt voor een groot deel bepaald door wat we onze paarden voeren. De lever kan bijvoorbeeld niet goed functioneren als er te weinig geactiveerde vitamine B6 aangemaakt wordt, en in verstoorde darmen kan niet goed vitamine B6 aangemaakt worden.

Bij zomereczeem wil je dus ook heel kritisch naar de voeding gaan kijken en je paard zo natuurlijk mogelijk gaan voeren. Dat zal het niet in alle gevallen oplossen, maar van goede voeding wordt je paard in ieder geval niet slechter. Een deken of een spray is vooral symptoombestrijding om te voorkomen dat je paard zich kapot schuurt, maar zomereczeem is een probleem wat je bij de oorzaak aan wil pakken. Natuurlijk kun je je paard wel gewoon een deken op doen terwijl je bezig bent om de oplossing te zoeken, en mogelijk blijft een deken nodig, maar met de juiste voeding kan zomereczeem absoluut verbeteren.

Het herstellen van de darmen kan best lang duren. Je zult dus niet binnen een paar weken verschil zien. Dit kan echt wel een jaar duren, en mogelijk is er bijvoorbeeld ook een darmprotocol nodig in samenwerking met een therapeut om het echt op te lossen. Ook een KPU-test kan nuttig zijn, want dat kan een onderliggende oorzaak van zomereczeem zijn. 

Kijk altijd verder dan alleen de symptomen (zomereczeem). Van het herstellen van de darmen is nog nooit een paard slechter geworden (al kan een paard wel aan nieuwe voeding moeten wennen!), dus dat is altijd een goed uitgangspunt.

Reactie plaatsen