Zand in darmen

Zand in de darmen

Wanneer je paard op zand of kort gras staat bestaat het risico dat je paard te veel zand binnenkrijgt. Een paard kan zand binnenkrijgen doordat het zand eet, doordat het voerresten uit het zand eet, te kort gras met wortel en al uit de grond trekt of in het ruwvoer zelf kan veel zand zitten. Sommige paarden eten of likken zand omdat ze bijvoorbeeld tekorten hebben in hun lichaam. Ook als een paard last van zijn maag heeft kan dit resulteren in zand eten.

Een zandkuur is een kuur van een aantal dagen die je je paard geeft om te voorkomen dat er een zandophoping ontstaat in de darmen die tot zandkoliek kan leiden. Deze ophopingen belemmeren de werking van de darmen en dit kan oplopen tot tientallen kilo's in de darmen van je paard.

Naast dat je wil voorkomen dat je paard te veel zand binnenkrijgt is het ook verstandig om ongeveer 1 keer per maand een zandkuur te geven. Als je paard op zand of kort gras staat wil je dit regelmatig doen, want zand kan opstapelen en als er al veel zand in de darmen zit is het ook moeilijker om dit met een zandkuur weg te krijgen. Een paar keer per jaar kan dan ook alsnog te weinig zijn als je paard veel zand binnenkrijgt.

In een mestonderzoek wordt zand ook meegenomen, maar dat is niet betrouwbaar. Een paard scheidt niet met iedere mesthoop zand uit namelijk, dus dat er in een mestonderzoek geen zand gevonden is is geen garantie dat er niet te veel zand in de darmen zit. Je kunt daarom het beste zelf een onderzoek doen waarbij je een aantal dagen achter elkaar mest in een handschoen doet met water, deze ophangt en kijkt hoeveel zand er na een dag onderin de handschoen zit. Dat is een betrouwbaarder onderzoek.

Een zandkuur kun je het beste geven met psyllium (vlozaad) of met gekookt lijnzaad. Dit wordt slijmerig waardoor de zandkorrels eraan blijven kleven en mee de darmen uit worden genomen. Om zandkoliek te voorkomen is het, als je paard op zand staat, echt aan te raden om regelmatig een zandkuur te geven. Als je paard geen zand in de darmen heeft kan psyllium geen kwaad, dus dit is veilig om maandelijks te geven. Voor psyllium is het voorschrift om gedurende 5 dagen lang 1 gram per kilo lichaamsgewicht van je paard te geven. Een paard van 500 kilo zou dan dus 500 gram per dag krijgen.

Reactie plaatsen