Slokdarmverstopping paard

Slokdarmverstopping

Bij een slokdarmverstopping komt er in de slokdarm iets vast te zitten waardoor er niks of weinig meer langs kan. Het ziet er erg naar uit omdat het voor je paard voelt alsof hij stikt, en op het oog lijkt dat ook. Je paard kan bijvoorbeeld kokhalzende bewegingen maken waarbij de hals samentrekt in een poging de verstopping te verhelpen. Soms lukt dit, en kan een slokdarmverstopping zich vanzelf oplossen. Dat is ook afhankelijk van de ernst en wat voor product er in vast zit. Als je kunt voelen waar de verstopping zit kun je je paard ook helpen door deze richting de maag te masseren aan de onderkant van de hals. Het is dan wel verstandig om alvast een dierenarts te contacteren om om advies te vragen, en dan weet deze ook wat er aan de hand is. Mocht het dan toch nodig zijn kan de dierenarts mogelijk sneller komen.

Het kan echter ook nodig zijn om een dierenarts te laten komen als het zich niet vanzelf oplost. Die kan dan met behulp van een sonde en spierverslappers de verstopping richting de maag werken waardoor de slokdarm vrij komt.

Een slokdarmverstopping gebeurt vaak terwijl je paard aan het eten is. Stopt je paard ineens met eten en zie je dat hij niet fit is? Dan kan het een slokdarmverstopping zijn. Je paard maakt dan vaak kokhalzende beweging en er kan ook troep uit de neus komen. Toen mijn eigen paard een slokdarmverstopping had ging hij erbij liggen. Wees alert op gedrag wat atypisch is voor jouw paard.

Slokdarmverstoppingen worden vaak veroorzaakt door ongeweekt voer wat uitzet. Je kunt dan denken aan bietenpulp, grasbrok, hooibrok, luzernebrok of esparcettebrok. Dit zijn ruwvoerproducten die geperst zijn, en als deze nat worden zetten de vezels uit wat een verstopping kan veroorzaken. Daarom wil je dergelijke producten nooit in grote hoeveelheden droog voeren (en sommigen ook helemaal niet, kijk wat de fabrikant aangeeft). Zo'n verstopping kan bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden door een schijfje wortel. Daarom wordt ook vaak afgeraden om een wortel in schijfjes te geven. Dit is te klein om op te kauwen, maar te groot om door het maagportier te passen, waardoor het daar klem kan komen te zitten.

Na een slokdarmverstopping kan er risico zijn op een longontsteking. Vraag aan je dierenarts of je je hier druk over moet maken. De slokdarm is vaak geïrriteerd naar zo'n verstopping en het loskrijgen hiervan, dus het kan nodig zijn om de dagen daarna geweekt voedsel te voeren. Ook hier kan je dierenarts je over informeren.

Reactie plaatsen