Lymfatisch paard

Lymfatisch

Lymfatische paarden worden vaak gezien als paarden die te dik zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Een paard wat lymfatisch is lijkt dik, maar eigenlijk zijn dit allemaal afvalstoffen die opgeslagen zijn in het onderhuidse bindweefsel. Je ziet met name op de zijkant van de hals en ter hoogte van de flank zogenaamde 'lymfe pads'. Op deze plekken zit veel bindweefsel waarin glucosamine glycanen opgeslagen worden. Uiteindelijk kan een paard ook als het ware helemaal opzwellen als ze te veel suiker binnenkrijgen. De contouren van het lichaam zijn dan niet meer zichtbaar.

Bij een lymfatisch paard kan het per dag wisselen in hoe 'dik' deze eruit ziet. Water is namelijk makkelijk door het lichaam te transporteren, in tegenstelling tot vet. Als het bij je paard dus van week tot week wisselt hoe opgezet hij eruit ziet is de kans groot dat hij lymfatisch is in plaats van vet.

Bij een lymfatisch paard functioneren de darmen, lever en nieren niet zoals deze horen te functioneren waardoor de stofwisseling niet goed werkt. Om dit op te lossen zul je met een therapeut moeten werken. Je kunt dan denken aan een holistisch therapeut om de organen te ondersteunen, en dat aanvullen met een MLD-therapeut.

Bij een lymfatisch paard is voeding ook een belangrijk onderdeel van de behandeling. Je wil namelijk niet dat je paard meer afvalstoffen in het bindweefsel op gaat slaan, dus je wil zo gezond mogelijk voeren. Hierbij wil je uitgaan van de werking van de spijsvertering van een paard. Kies dus voor arm ruwvoer met een lage voedingswaarde en een balancer die laag in suiker en zetmeel en vrij van granen en organisch gebonden selenium is. Suikerrijke beloningen kun je ook beter voorkomen. Je wil een lymfatisch paard in ieder geval niet te weinig ruwvoer geven.

Een paard kan ook lymfatisch én vet zijn. Dan ga je eerst met een therapeut het lymfatische aanpakken en zul je vanzelf zien of er een dik paard onder vandaan komt als het lymfatische opgelost is. Er kan ook juist een te mager paard onderuit komen omdat de eigenaar - denkende dat het paard te dik was - het paard ondervoed heeft. Als het paard inderdaad nog steeds te dik is kun je dan aan de slag om het paard af te laten vallen. Bij een lymfatisch paard kan het ook zinnig zijn om te testen op een KPU en op insulineresistentie.

Reactie plaatsen