Leaky gut bij paarden

Leaky gut

Leaky gut, lekkende darm of hyperpermeabele darm is een aandoening die voor kan komen in de darmen van je paard. Hyperpermeabel betekent dat de darmen een verhoogde doorlaatbaarheid hebben. Het is niet zo dat de darmen dan echt lekken, maar bij een leaky gut is sprake van ontstekingen in het slijmvlies dat de darmwand bedekt. Wanneer dit ontstoken raakt heeft dat invloed op de opname van voedingsstoffen. Door de darmwand worden deze namelijk opgenomen zodat ze via het bloed naar de juiste plek in het lichaam getransporteerd kunnen worden.

Normaliter zitten er in dit slijmvlies minuscule gaatjes waar enkel verteerde voedingsstoffen doorheen passen. Als een paard een leaky gut heeft betekent dat dat deze gaatjes in het slijmvlies te groot zijn geworden waardoor er onverteerde voedingsstoffen, maar ook bacteriën en toxines, door kunnen stromen naar het bloed. Deze vergrootte gaatjes (tight junctions) worden veroorzaakt door ontstekingen in het slijmvlies.

Hoewel het probleem bij een leaky gut in de darmen zit, kan dit vergaande gevolgen hebben voor de gezondheid van je paard. De algehele gezondheid van een paard begint namelijk in de darmen, dus als daar problemen zijn beïnvloedt dat de rest van het lichaam. 80% van de weerstand van je paard wordt bepaald in de darmen. Daarom is darmgezondheid ontzettend belangrijk om problemen te voorkomen. Een leaky gut kan de oorzaak zijn van jeuk, spijsverteringsproblemen, allergie of ontstekingen op andere plekken in het lichaam. Het lichaam gaat tegen deze stoffen vechten maar raakt daarin overbelast, wat tot immuunproblemen kan leiden.

Een leaky gut ontstaat niet van de een op de andere dag. Dit is iets wat langzaamaan steeds erger wordt. Voeding speelt hier een hele belangrijke rol in. Je kunt hierbij denken aan:

  • Medicatie (wormenkuren, prednison, antibiotica)
  • Voeding die tot verzuring leidt, zoals voordroog of zetmeelrijk krachtvoer, bietenpulp (pectine) of beschimmeld voer
  • Wormen kunnen de darmwand beschadigen
  • Langdurige stress
Reactie plaatsen