Kryptopyrrolurie KPU paard

Kryptopyrrolurie (KPU)

Kryptopyrrolurie, oftewel KPU, is een stoornis onder paarden die nog relatief onbekend is. Het is nog geen 10 jaar geleden ontdekt. Tegelijkertijd is het wel iets waar heel veel paarden last van hebben, dus relevant is het zeker!

KPU is een storing in het biotransformatieproces in de lever. Een van de functies van de lever is om afvalstoffen te transformeren zodat de nieren ze met de urine af kunnen voeren. De lever koppelt afvalstoffen aan wateroplosbare moleculen zodat deze via de nieren afgevoerd kunnen worden. De nieren kunnen met urine namelijk alleen wateroplosbare stoffen afvoeren. Voor dit proces is geactiveerde vitamine B6 (P5P) nodig. Dit is een vitamine die het paard zelf aanmaakt in de darmen met behulp van micro-organismen.

Wanneer een paard een verstoorde darmflora heeft, kan deze geen P5P aanmaken. Daardoor wordt het proces van het transformeren van afvalstoffen in de lever verstoord. Afvalstoffen blijven dan in het lichaam en worden opgeslagen in het bind- en vetweefsel. De wateroplosbare afvalstoffen die in het bindweefsel opgeslagen worden zorgen voor een lymfatisch paard. De vetoplosbare afvalstoffen die in het vetweefsel vast gehouden worden maken het paard 'vet' maar als je je paard dan af wil laten vallen komen deze afvalstoffen weer vrij in het lichaam, wat hoefbevangenheid kan triggeren.

Sommige afvalstoffen kunnen wel afgevoerd worden door deze aan mineralen te koppelen. De mineralen die hiervoor gebruikt worden zijn selenium, zink, mangaan en zwavel. Doordat deze voor andere doeleinden gebruikt worden kan een paard met een KPU hier een tekort in krijgen, met alle gevolgen van dien.

Een KPU kan ten grondslag liggen aan:

  • Huidproblemen als eczeem en mok
  • Hoefproblemen als rotstraal en abcessen
  • Pees- en ligamentschade
  • Chronische hoest
  • Metabolische problemen als PPID en EMS
  • Problemen aan het skelet
  • 'Multimorbid', paarden die van de ene vage klacht in de andere vallen
  • 'Non-responders' die niet op therapie reageren

Als je paard vage klachten heeft kan het interessant zijn om te testen op een KPU. Je kunt hiervoor een test bestellen waarvoor je urine op kan sturen die op KPU getest wordt.

Er is discussie over de mate waarin KPU echt is. Er zijn mensen die ervan overtuigd zijn dat dit een verzonnen aandoening is. Uit de praktijk blijkt echter wel dat paarden die diverse klachten hebben en positief testen op KPU verbeteren op een voedingsprotocol speciaal voor KPU.

Reactie plaatsen