Koliek bij paarden

Koliek

Koliek is voor veel paardeneigenaren een van hun grootste angsten. Het wordt vaak gezien als iets wat simpelweg kan gebeuren, en natuurlijk zijn er situaties waarin het echt pech is. Toch kan zo'n 80% van de koliekgevallen voorkomen worden. Daarom is het belangrijk om als paardeneigenaar te weten wat jij tegen koliek kunt doen.

Je hoort wel eens over paarden die meerdere keren per jaar op de kliniek staan met koliek. In de meeste gevallen gaat er dan toch iets niet goed in het management van zo'n paard. Het is niet normaal dat een paard meerdere keren per jaar koliek heeft. Op zo'n moment kunnen ze op de kliniek je paard wel oplappen, maar als je paard weer naar huis gaat met hetzelfde niet-passende management of dezelfde niet-passende voeding sta je zo weer op de kliniek. Veel koliekgevallen veroorzaken we onbedoeld zelf. Dat is misschien vervelend om te lezen, maar dat betekent ook dat we er iets tegen kunnen doen.

Op het gebied van voeding kun je veel doen om koliek te voorkomen, maar ook op het gebied van huisvesting. Hieronder een aantal tips om koliek te voorkomen, of in ieder geval de kans zo klein mogelijk te maken:

  •  Wissel altijd geleidelijk van voer. Dit geef ik ook in mijn voedingsadviezen mee. De darmflora van je paard moet de kans krijgen om zich aan te passen aan het nieuwe voer. Zeker als je overstapt van suiker- en zetmeelrijk voer naar bijvoorbeeld een gezonde balancer moet je paard hier echt even aan wennen. Dit geldt echter niet alleen voor krachtvoer maar zeker ook voor ruwvoer, en zeker ook voor de overgang naar gras in het voorjaar. Bij een overgang van voordroog naar onverpakt hooi is het ook heel belangrijk om dit geleidelijk te doen.
  • Biedt altijd genoeg ruwvoer aan van goede kwaliteit. Zo blijft de spijsvertering actief en is de kans kleiner dat voer zich op gaat hopen in de darmen en daar voor een verstopping zorgt.
  • Zorg dat je paard altijd genoeg kan drinken om verstoppingskoliek te voorkomen.
  • Voer geen grote hoeveelheden krachtvoer. Dit zorgt ervoor dat voer niet goed verteerd kan worden in de maag en onverteerd doorstroomt naar de darmen. Daar kan het koliek triggeren.
  • Geef je paard regelmatig een zandkuur als je denkt dat hij zand binnenkrijgt. Dat kan als je paard hooi uit het zand eet of bijvoorbeeld korte grassprietjes. Sommige paarden eten ook echt zand, dan is er meestal meer aan de hand wat je wil onderzoeken (denk aan tekorten of maagpijn)
  • Doe regelmatig een mestonderzoek. Een flinke wormbesmetting kan ook koliek veroorzaken.
  • Zorg dat je paard altijd genoeg kan bewegen. Dit stimuleert de darmperistaltiek en verbetert de vertering van het voer. Dat verkleint de kans op verstoppingskoliek.
Reactie plaatsen