Hyperlipemie bij paarden

Hyperlipemie

Hyperlipemie is bloedvervetting en dat betekent dat er veel vet in het bloed terechtkomt. Bij paarden met overgewicht wordt altijd gezegd dat je ze niet te snel af moet laten vallen en het risico op hyperlipemie is daar de reden voor. Je paard loopt hier risico op wanneer er een dusdanige inspanning gevraagd wordt dat je paard meer energie nodig heeft dan dat hij op kan nemen op dat moment. Dit geldt dus ook als je paard om welke reden dan ook niet meer eet, want ook dan kan hij geen energie opnemen.

Het paardenlichaam kan onder invloed van glucagon vetten uit de cellen gebruiken voor energie, al is dit geen heel efficiënt proces. Dat dit in kleine hoeveelheden gebeurt is normaal. Wanneer dit echter in grote hoeveelheden en ongecontroleerd gebeurt kan dit problemen veroorzaken. Onder invloed van bijvoorbeeld stress kunnen vetten in te grote hoeveelheden afgebroken worden. Dit kan leiden tot hyperlipemie.

In principe kan ieder paard hyperlipemie krijgen, maar bij het ene ras zie je het wel vaker dan bij het andere. Vooral bij pony's komt het veel voor. Omdat paarden met overgewicht vaak meer vet in hun lichaam hebben is bij hen de kans op hyperlipemie groter. Ook insulineresistentie vergroot deze kans. Drachtige merries kunnen in een negatieve energiebalans komen omdat ze zo'n sterke drang hebben om voor hun veulen te zorgen dat ze energie geven aan hun veulen die ze eigenlijk zelf nodig hebben.

Bij de symptomen van hyperlipemie kun je denken aan sloom zijn, gebrek aan eetlust, verzwakking, verhoging, ataxie of diarree, maar ook geelzucht kan je zien bij deze aandoening. Hyperlipemie kan de werking van de lever en nieren negatief beïnvloeden.

Hyperlipemie kan met bloedonderzoek vastgesteld worden. Wanneer je dit vermoed bij je paard wil je er meteen een dierenarts bijhalen, want het gaat niet vanzelf over en is dodelijk (60-100% van de paarden met hyperlipemie overleeft het niet!). Het paard moet uit de negatieve energiebalans en daar kan een dierenarts bij helpen, bijvoorbeeld met een sonde.

Om deze reden wil je een paard dus altijd geleidelijk af laten vallen. Overgewicht is ongezond, maar een crashdieet is door het risico op hyperlipemie ook heel gevaarlijk.

Reactie plaatsen