hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid is een aandoening die steeds meer voorkomt in Nederland. Het feit dat steeds meer paarden overgewicht hebben zal hier ook een rol in spelen. Paarden met overgewicht hebben vaak insulineresistentie of EMS, wat ze gevoelig maakt voor hoefbevangenheid. Overgewicht heeft invloed op de mate waarin insuline gevoelig is voor suiker. Ook PPID vergroot de kans op hoefbevangenheid.

Als een paard hoefbevangen is, is er sprake van een ontsteking tussen de hoefwand en het hoefbeen. Dat wordt vaak veroorzaakt door problemen met de stofwisseling. Er komt veel druk op de hoef te staan en dat doet pijn. Je kent het typische hoefbevangen beeld misschien wel, van een paard dat achterover leunt om de voorkant van de hoeven te ontzien. Bij een ernstige hoefbevangenheid kunnen de lamellen die de hoefwand en het hoefbeen verbinden kapot gaan waardoor het hoefbeen kan kantelen. Het kan daardoor in de zool van de hoef gaan drukken en er zelfs doorheen komen. Dit stadium wil je ten allen tijde voorkomen, omdat het dan vaak einde verhaal is.

Hoefbevangenheid ontstaat vaak na een 'druppel die de emmer doet overlopen', een trigger. Een gezond paard zal niet zo snel hoefbevangen raken. Vaak gaat er dan al een hoop niet goed in het lichaam en kan een trigger als voorjaarsgras of een giftig plantje bijvoorbeeld hoefbevangenheid veroorzaken. Dat duwt je paard dan het randje over. Hoefbevangenheid is dan ook meestal een symptoom van problemen elders in het lichaam, geen op zichzelf staande aandoening.

Symptomen van hoefbevangenheid zijn bijvoorbeeld

  •  gevoelig lopen (evt alleen na bekapping)
  • een verbrede witte lijn
  • kreupelheid
  • wiegen op de benen
  • slecht kunnen draaien

Er zijn een hoop verschillende theorieën over wat hoefbevangenheid veroorzaakt. Voor mij de meest interessante is uiteraard door voeding. Een darmdysbiose kan de onderliggende oorzaak zijn bij hoefbevangenheid. Dit ontstaat door bijvoorbeeld zetmeelrijke voeding, pectine, voordroog of probiotica. Door verzuring in de darmen sterven micro-organismen massaal af waardoor er veel endotoxinen vrij komen die tot hoefbevangenheid kunnen leiden. Ook wormenkuren, medicatie, fructaan of een giftige plant kunnen hoefbevangenheid triggeren.

Naast voeding is ook goede huisvesting en bekapping belangrijk om hoefbevangenheid te voorkomen en behandelen. Voorkomen is beter dan genezen!

Reactie plaatsen