Equine Metabool Syndroom (EMS)

Equine Metabool Syndroom (EMS) is een stofwisselingsziekte. De oorzaak van EMS ligt in het krijgen van te veel energie in voer en te weinig beweging. Paarden met EMS hebben daardoor last van overgewicht. Overgewicht heeft veel invloed op een paard. Het is een extra belasting voor het hele lichaam, ze hebben moeite met het kwijtraken van warmte, worden minder vruchtbaar en zullen minder goed presteren.

EMS komt het meeste voor bij de zogenaamde easykeepers. Dat zijn bijvoorbeeld koudbloeden en barokke paarden. Bij warm- en volbloeden komt het minder vaak voor. Ook zie je het vaker bij recreatiepaarden dan bij sportpaarden, waarschijnlijk door de mate van arbeid die zij uitvoeren. Er is ook een zekere mate van genetische aanleg. Een merrie met overgewicht kan zorgen voor een veulen dat EMS ontwikkeld na verloop van tijd.

EMS paarden slaan makkelijk vet op. Dit kan leiden tot vervetting van de lever, vetbulten op de buik en vervetting van de fascia. In een later stadium gaan ze ook vet op de manenkam en bij de flanken opslaan. Doordat vet in het bindweefsel opgeslagen wordt kunnen paarden met EMS gespierd lijken, terwijl dat eigenlijk vet is. Doordat EMS de hormoonhuishouding verstoort liggen gevolgen als insulineresistentie en hoefbevangenheid ook op de loer. EMS en insulineresistentie gaan vaak hand in hand, maar dat hoeft niet.

EMS behandel je door de energieopname omlaag te brengen en het verbruik ervan omhoog. Bij een paard met EMS wil je eigenlijk hooi met hyperlipemie leiden. Dan komt er te veel vet in het bloed. Een goede manier om het verbruik op te schroeven is intervaltraining, dus draven of galopperen tot je paard moe is, en dan stappen tot hij weer op adem is en opnieuw beginnen.

Veel paarden die vet lijken zijn eigenlijk lymfatisch, ze houden te veel afvalstoffen vast. Het is belangrijk om te weten wat het bij jouw paard is, want de oplossingen zijn verschillend.

Reactie plaatsen