Chronisch progressief lymfoedeem CPL

Chronisch progressief lymfoedeem (CPL)

Chronisch progressief lymfoedeem, oftewel CPL, is een aandoening waarbij het lymfesysteem van een paard niet goed functioneert doordat er te weinig elastine aanwezig is. Daardoor wordt vocht niet goed afgevoerd. Wanneer vocht te lang in de onderbenen blijft zal het veranderen in weefsel waardoor het been dik blijft. Deze aandoening leidt tot infecties, wat je op de huid kan zien aan de typische ribbels. Het is een aandoening die vaak voorkomt bij sokkenpaarden zoals Tinkers en Friezen. De achterbenen worden vaak erger aangetast dan de voorbenen, maar dat hoeft niet. Het is nog niet helemaal duidelijk wat CPL veroorzaakt, maar niet-passende voeding zou hier wel een rol in kunnen spelen.

Vooralsnog is CPL helaas chronisch. Er is nog geen oplossing voor, dus het kan op dit moment niet genezen worden. Daarnaast is het progressief, wat betekent dat het steeds erger wordt. CPL is dus niet te genezen of om te keren, maar met het juiste management en voeding kun je het wel comfortabeler maken voor je paard en de ontwikkeling vertragen.

Waar kun je opletten (qua voeding) bij een CPL paard?

  • Vermijd luzerne. Dat is vaak een trigger voor jeuk. Voer een luzernevrije balancer zodat je paard in alle benodigde voedingsstoffen voorzien wordt.
  • Voorkom onnodige belasting van het lichaam waardoor meer afvalstoffen afgevoerd moeten worden. Denk hierbij aan voordroog, pectine, probiotica en suiker- en zetmeelrijk voer.
  • Zet paarden met CPL niet op gras, of pas als het gras helemaal uitgebloeid is om te voorkomen dat fructaan een belasting vormt.
  • Zorg dat je paard genoeg kan bewegen. Beweging stimuleert het lymfesysteem en dat is heel belangrijk.
  • Scheer de sokken zodat je de benen beter in de gaten kan houden en goed kan verzorgen. Zo kunnen eventuele problemen snel opgemerkt worden.
  • Laat je paard behandelen door een manuele lymfedrainage-therapeut om de aandoening te managen.

Er worden ook wel eens bandages gebruikt bij CPL, maar houd er rekening mee dat de benen flink opwarmen onder bandages.

Reactie plaatsen