botulisme

Botulisme

Botulisme is een gevaarlijke ziekte bij paarden die regelmatig fataal afloopt. Het wordt veroorzaakt door de gifstoffen van een bacterie, Clostridium botulinum. 

Clostridium botulinum is een bodembacterie die in Nederland niet vaak voorkomt. Door kadavers van dode dieren kan deze bacterie in het gras terechtkomen. Bij het maaien van het gras kan een dood dier in het weiland liggen, wat meegenomen wordt in een baal voordroog of hooi. Deze bacterie vermeerdert heel snel in een zuurstofarme en eiwitrijke omgeving, zoals je deze creëert met voordroog.

Mocht je ooit een baal voordroog hebben waar een dood dier in blijkt te zitten, stop dan onmiddellijk met voeren. De kans is aanwezig dat je al te laat bent tegen de tijd dat je het dier ontdekt in de baal, omdat de bacterie zich door de hele baal kan verspreiden. Daarom is het erg verraderlijk. Bij onverpakt hooi zal de bacterie minder makkelijk verspreiden door de - voor de bacterie - ongunstige omstandigheden in de baal.

Hoe eerder je botulisme ontdekt bij je paard, hoe groter de kans dat het goed komt. De eerste merkbare symptomen zijn overmatig speeksel aanmaken en niet meer goed kunnen slikken. Je paard krijgt zijn eten dan niet weg. Daarop volgt een vertraagde pupilreflex en onzeker lopen. Botulisme tast het zenuwstelsel van je paard aan. Als je deze symptomen herkent, bel dan meteen de dierenarts. Paarden sterven aan botulisme, dus het is belangrijk dat er dan snel gereageerd wordt.

Botulisme komt niet vaak voor, maar kan wel dodelijk aflopen als het wel zo is. Het is daarom belangrijk om deze symptomen te herkennen.

Reactie plaatsen