Hoefbevangenheid is een symptoom
22 juni 2022 

Hoefbevangenheid is een symptoom

Ik zie nog vaak dat hoefbevangenheid wordt gezien als een op zichzelf staande ziekte, en dan ook zo behandeld wordt. Het paard krijgt bijvoorbeeld pijnstillers of de hoeven worden wat anders bekapt, om het herstel te ondersteunen. Misschien wordt het paard van het gras afgehaald. Als de hoefbevangenheid dan ogenschijnlijk weg lijkt te zijn wordt het paard weer op de wei gezet en gaat men weer over tot de orde van de dag. De orde van de dag waarin het paard hoefbevangen is geraakt. En dat is nou net niet handig, want hoefbevangenheid treedt op bij de druppel die de emmer doet overlopen. Je kunt dan wel die ene druppel eruit halen, maar je emmer zit dan nog steeds vol...

Bij het oplossen van hoefbevangenheid is het dan ook heel belangrijk om verder te kijken dan alleen die hoefbevangenheid. Dit is namelijk een symptoom van een probleem in het lichaam, geen ziekte die uit het niets tevoorschijn komt. Hoefbevangenheid wordt getriggerd door bijvoorbeeld suikers in gras, maar dat is dan enkel de druppel die de emmer doet overlopen. Een paard wat geheel gezond is wordt niet hoefbevangen van suikers in gras. Dit zie je wanneer de emmer van een paard al vol is, en het gras dus die laatste druppel is waarmee de emmer overloopt. En dan, hoppa, hoefbevangenheid.

Er zijn verschillende oorzaken die de emmer kunnen doen vol lopen, en deze zijn ook heel divers. Iets wat een grote rol speelt hierin is de darmgezondheid. Een slechte darmgezondheid met een darmflora die het paard niet dient (darmdysbiose) kan op meerdere manieren hoefbevangenheid veroorzaken. Dit heeft dan ook weer diverse oorzaken. Niet-passende voeding is een hele belangrijke, maar ook medicatie, schimmels in het voer en giftige planten zijn een greep uit de oorzaken van een darmdysbiose. Ook dit is in de meeste gevallen iets wat over langere tijd opstapelt.

Wanneer je bij een darmdysbiose enkel die hoefbevangenheid op gaat lossen heeft het paard nog steeds een darmdysbiose. Een volgende trigger kan dan ook gemakkelijk weer voor hoefbevangenheid zorgen. Om dat te voorkomen wil je dus die onderliggende oorzaak van de darmdysbiose weghalen en de darmflora van je paard gaan herstellen.

Wanneer een paard als veulen een slechte darmflora van de merrie mee heeft gekregen vergroot dat de kans op darmproblemen ook. Bij paarden die al jong hoefbevangen zijn komt dit vaak vanuit de merrie. We zijn met fokken erg bezig met hoe paarden bewegen, maar lang niet genoeg met hoe gezond hun darmen zijn. En dat terwijl dit 80% van de darmflora bepaalt. Een veulen bouwt een darmflora op door de mest van de merrie te eten, maar als deze een slechte darmflora heeft kan ze haar veulen ook alleen maar een slechte darmflora mee geven.

Paarden die insulineresistent zijn of PPID, KPU of EMS hebben zijn ook meer gevoelig voor hoefbevangenheid. Als je paard ogenschijnlijk uit het niets hoefbevangen raakt is het dus ook goed om op PPID, KPU en insulineresistentie te testen. EMS kan niet getest worden en enkel op het oog vastgesteld worden. Voor KPU heb je speciale urinetesten, op PPID en insulineresistentie kan een dierenarts testen.

Hoefbevangenheid kan ook ontstaan door overbelasting en door dracht. Chronische stress kan ook een rol spelen bij hoefbevangenheid.

In aflevering 19 van mijn podcast ga ik hier nog verder op in:

Heb jij een paard wat gevoelig is voor hoefbevangenheid? Dan is het dus heel belangrijk om de voeding en het management onder de loep te nemen. Ik help je hier graag mee in een voedingsadvies. Daarin kijk ik ook wat er in andere omstandigheden van je paard verbetert kan worden en doe ik mijn best om te bepalen hoe de emmer van jouw paard vol is gelopen. Je leest op mijn site meer over online voedingsadvies.

Reactie plaatsen