Het gevaar van eikels voor je paard
10 augustus 2022 

Het gevaar van eikels voor je paard

In deze tijd van het jaar beginnen de eikels vaak uit de bomen te vallen, en dat houdt meestal wel een paar maanden aan. Het zorgt voor een mooi herfstig plaatje straks, maar eikels in de buurt van je paard zijn daarnaast ook gevaarlijk. Eikenbomen zie je met enige regelmaat rondom paardenweides waar ze voor beschutting zorgen. Dat betekent echter ook dat er veel eikels in weides en paddocks terecht kunnen komen, met alle gevolgen van dien. In deze blog ga ik in op de gevaren van eikels voor je paard.

Waar paarden in veel gevallen wel in kunnen schatten wat ze wel en niet kunnen eten, zijn eikels hierop voor veel paarden een uitzondering. Ze hebben een bittere smaak en veel paarden vinden dat erg lekker. Een paard kan ook eikels eten omdat ze een tekort aan willen vullen – in eikels zitten bijvoorbeeld veel eiwitten – of omdat ze de behoefte hebben om te ontgiften. Als je een paard hebt dat eikels als lekkernij ziet, zul je zien dat ze er echt naar op zoek gaan als ze de kans krijgen. Een paar eikels zullen niet voor problemen zorgen bij je paard, maar als er kilo’s vallen in je wei is dat een ander verhaal.

Eikels bevatten tannines, net als eikenbladeren. De groene eikels bevatten de meeste tannines, bij de bruine eikels is dat al minder. De groene variant is daarom dus het meest gevaarlijk en ook de variant die het meeste uit de bomen valt in deze tijd van het jaar. Je hebt ook nog verschillende soorten eikenbomen, waarvan de eikels en bladeren van de zwarte eik het meeste tannine bevatten, die van de witte eik het minste en die van de rode eik zitten er tussen in. Het probleem van tannine is dat het zich hecht aan eiwitten, zoals lichaamscellen en enzymen. Daar zorgt tannine ervoor dat deze cellen en enzymen hun functie in het lichaam van je paard niet meer kunnen vervullen. Doordat processen in het lichaam verstoord worden kan een paard hier ziek van worden, en in het ergste geval zelfs aan overlijden.

In een eikel zit ongeveer 4 tot 6% tannine. Dat is dus niet zoveel, dus daarom vormen eikels pas een probleem wanneer ze in grote hoeveelheden door een paard gegeten worden. Echter, als je een eikenboom naast je wei hebt staan, dan vallen er al snel erg veel eikels.

Dat je paard te veel eikels gegeten heeft kun je zien aan symptomen als sufheid, koliek, diarree, weinig eetlust, donkere urine en bloed in de mest. Je paard kan gevoelig zijn bij aanraking van de buik. Door het aantasten van de lichaamscellen wordt de maag- en darmwand aangetast met als gevolg maagzweren, ontstekingen, verstoppingen en bloedarmoede. Ook de nieren kunnen dusdanig aangetast worden dat ze niet meer functioneren waardoor afvalstoffen niet meer goed afgevoerd worden.

Als je paard dusdandig veel eikels gegeten heeft dat je met een eikelvergiftiging te maken heeft kun je het beste zo snel mogelijk de dierenarts bellen. Die kan dan helpen om de tannines uit het lichaam van je paard te krijgen.

De makkelijkste manier om problemen door eikels te voorkomen is door óf de eikels uit de wei van je paard te halen, óf je paard uit de wei te halen waar de eikels vallen. Het is niet altijd mogelijk om je paard op een andere wei te zetten, en de eikels verwijderen kan erg veel tijd in beslag nemen, en als je paard ze graag eet is er bijna niet tegenop te werken. Je bent er tenslotte niet de hele dag om eikels te rapen. In dat geval kan het verstandig zijn om de delen van de wei rondom een eikenboom af te zetten zodat je paard er niet bij kan. Tegen de tijd dat dan alle eikels gevallen zijn, zul je ze alsnog weg moeten halen – tenzij het stuk afgezet blijft – maar dan kan je paard er tenminste niet van eten ondertussen. Houd er rekening mee dat er na een storm of een dag veel wind flink veel eikels uit de bomen gewaaid kunnen zijn. Daarnaast is het verstandig om ervoor te zorgen dat je paard altijd ruwvoer heeft. Als het geen ander eten heeft zijn die eikels namelijk nog aantrekkelijker.

Reactie plaatsen