Is detoxen wel gezond voor je paard?
25 oktober 2021 

Is detoxen wel gezond voor je paard?

Detoxen, ontgiften, ontslakken… Onder mensen is het helemaal hip, en van veel dingen die voor mensen bedacht worden kijkt men of dieren er ook geholpen mee kunnen zijn. Detoxen is ook zoiets. Dat iets voor mensen helpt wil echter nog niet zeggen dat dat voor dieren ook zo is, want de spijsvertering van de meeste dieren zit toch net wat anders in elkaar. In deze blog ga ik het hebben over of detoxen nou wel zo nodig is voor paarden.

Wat is een detox?

In het najaar, maar ook in het voorjaar, zie ik veel posts op social media voorbij komen dat het tijd is om je paard een detoxkuur te geven. Om te ontgiften. Het woord detox komt van ‘detoxification’, oftwel ontdoen van toxines. Een detox helpt het lichaam om afvalstoffen af te voeren. Op diverse manieren krijgen paarden namelijk diverse toxines binnen die niet goed zijn voor het lichaam, zoals door giftige planten, beschimmeld hooi, medicatie of overmaat aan krachtvoer. Een detox is dan een soort van reset, waarna het paard in theorie weer met een schone lei verder kan.

Een detoxkuur stimuleert het lichaam van het paard om zijn gifstoffen af te voeren. Detox-producten heb je van veel verschillende merken, als poeders, brokjes of vloeibaar.

Afvoer van afvalstoffen in het lichaam

Een gezond paard heeft van zichzelf een prima afvoer van afvalstoffen, waarbij de nieren, het lymfesysteem, de milt, de lever en de longen een rol spelen. In het wild ontgiften paarden in het najaar vanzelf doordat er minder voeding is. Dan is hun lichaam minder bezig met verteren en kan deze energie gestoken worden in het afvoeren van afvalstoffen. Doordat onze gedomesticeerde paarden in de winter gewoon gevoerd worden verloopt dit bij hen anders, waardoor afvalstoffen op kunnen hopen. Ook gaan paarden in het wild op zoek naar kruiden en planten die hun lichaam kan helpen met de afvoer van afvalstoffen wanneer ze daar behoefte aan hebben.

Zoals ik al schreef kan een gezond paard afvalstoffen prima zelf afvoeren, alleen zijn simpelweg veel paarden niet gezond. Ook als een paard een grote hoeveelheid aan afvalstoffen binnenkrijgt – bijvoorbeeld door veel medicatie in een periode van ziekte – kan het lichaam deze mogelijk niet allemaal afvoeren. Heel veel paarden hebben te maken met spijsverteringsproblemen in meer of mindere mate. Een gezonde lever kan afvalstoffen afvoeren, maar veel paarden hebben te maken met (tijdelijke) leverproblemen en ook te weinig vocht kan voor problemen zorgen. Afvalstoffen worden dan opgeslagen in het bindweefsel.

Tekenen dat je paard problemen heeft met de afvoer van afvalstoffen zijn bijvoorbeeld zomereczeem, slecht verharen, een doffe vacht, spijsverteringsproblemen en weinig energie. Het kan invloed hebben op de weerstand die achteruit gaat, en ook voor huid-, hoef- en spierproblemen zorgen.

Uitscheiden van afvalstoffen verloopt via de urine, via ontlasting, ademhaling en zweet. Hiervoor moeten de stoffen eerst omgezet worden naar een wateroplosbare stof of gekoppeld worden aan een andere stof die wel makkelijk uitgescheiden wordt door de lever. Je wil met een detoxproduct de nieren en de lever ondersteunen, omdat deze organen verantwoordelijk zijn voor het afvoeren van deze stoffen, en het dus zwaar kunnen krijgen als er veel afvalstoffen afgevoerd moeten worden. Doordat een paard geen galblaas heeft worden afvalstoffen in de dunne darm geloosd. Ook deze moet dus ondersteund worden bij een detoxkuur.

De basis op orde

Als je je paard wil helpen met het afvoeren van afvalstoffen begin je bij de basis. De huisvesting, voeding, management en training hebben namelijk invloed op het vermogen van je paard om afvalstoffen af te voeren. Beweging is bijvoorbeeld erg belangrijk voor het lymfesysteem, de spijsvertering en de bloedsomloop. Voor het afvoeren van afvalstoffen is het dus belangrijk dat een paard genoeg vrij kan bewegen en geen groot deel van de dag op stal door brengt. Zorg dat je paard de juiste vitamines en mineralen binnenkrijgt, goed op gewicht is, schoon drinkwater heeft en goede kwaliteit ruwvoer eet, dus niet beschimmeld.

Wanneer een paard te weinig vitamines of mineralen binnen krijgt kunnen bepaalde processen in het lichaam verstoord worden, wat het afvoeren van afvalstoffen kan remmen. Voorkom medicatie of wormenkuren tenzij het echt nodig is. Je kunt je paard daarnaast ondersteunen met supplementen die de toxines mee uit de darmen nemen en uitscheiden via de ontlasting, zoals actieve kool of bepaalde klei.

Hoewel een detox kan helpen, is het wel belangrijk om te kijken naar mogelijke redenen waardoor het paard te veel afvalstoffen binnen heeft gekregen. Als je paard structureel te weinig beweegt of slechte kwaliteit ruwvoer krijgt kun je het met een detox misschien even oplossen, maar zal het probleem na verloop van tijd weer terugkeren. Een detox is namelijk een tijdelijke oplossing, en geen structurele. Kijk dus verder dan alleen die detoxkuur en probeer alle omstandigheden rondom je paard te optimaliseren.

Risico’s bij detox

Een paard dat nier- of leverproblemen heeft, wil je niet zomaar gaan detoxen. Je gaat dan namelijk nog meer druk leggen op organen die al niet goed functioneren. De lever breekt gifstoffen af en bindt stoffen aan elkaar zodat ze onschadelijk worden en afgevoerd kunnen worden via de nieren. Het is daarom aan te raden om niet zomaar te gaan detoxen, want dat kan tot problemen leiden voor deze organen. Ook bij een slecht immuunsysteem is detoxen onverstandig. Tijdens een detox komen afvalstoffen ook vrij in het lichaam van je paard, waar deze eerder veilig opgeslagen waren in het bindweefsel, zodat ze afgevoerd kunnen worden. Dat kan er voor zorgen dat je paard tijdelijk niet helemaal fit is, of zelfs wat ziekig. Geef je paard genoeg rust tijdens een detox zodat het lichaam volledig bezig kan zijn met de reiniging.

Wil je je paard toch detoxen? Doe dat dan in overleg met bijvoorbeeld een holistisch therapeut die de juiste middelen voor jouw paard kan bepalen en ook kan vaststellen of je paard geen leverproblemen heeft die eerst opgelost moeten worden. Het heeft mijn voorkeur om te ontgiften met kruiden, of producten op basis van kruiden. Er bestaan ontzettend veel kruiden die ontgiftend kunnen werken, maar de een zal voor het ene paard minder goed werken dan de andere. Je zou ook een kruidenmix bij HorseComplete uit kunnen meten, maar hierbij wordt voor je paard uitgemeten wat hij op dat moment nodig heeft, je kunt geen ‘verzoekje’ doen dat je een detox wil als je paard niet de behoefte heeft om te detoxen.

Reactie plaatsen