De 80-20 regel: een gezonde eethouding
12 oktober 2022 

De 80-20 regel: een gezonde eethouding

De meeste paardeneigenaren zijn zich er inmiddels wel bewust van dat het belangrijk is dat een paard goed en genoeg ruwvoer krijgt. Ruwvoer is een belangrijke bron van voedingsstoffen voor een paard, en daarnaast mogen ze ook niet te lang zonder ruwvoer staan in verband met het risico op maagzweren. Iets waar vaak minder aandacht aan besteed wordt is de manier waarop we ruwvoer voeren. Er wordt wel steeds meer gedeeld over verrijking en slowfeeders, maar wat mij betreft is er nog een belangrijk aspect wat hierin niet vergeten mag worden: de eethouding.

Veel paarden staan uren per dag hooi te eten, dat is ook de bedoeling. Wanneer je iets echter uren achter elkaar in dezelfde houding doet is dat ook een eenzijdige belasting voor het lichaam. Denk maar aan wanneer wij de hele dag lopen of juist de hele dag achter de computer zitten in dezelfde houding. Dat heeft invloed op je lichaam en daar kun je na verloop van tijd wel last van krijgen. Bij paarden is dat niet anders.

Van nature zijn paarden browsers. Ze gingen in het wild op zoek naar grassen, zaden, bessen, planten en bomen om van te eten. Een groot deel van de tijd was dat grazen, maar zeker niet alleen maar. In het wild zie je paarden op verschillende hoogtes eten, ook omdat ze echt zoeken naar datgene waar ze behoefte aan hebben. Uit deze wetenschap is de 80-20 regel voortgekomen. Dit is geen echte regel, maar een richtlijn die een goed lichaamsgebruik bij je paard in vrijheid kan bevorderen. Deze regel schrijft namelijk voor dat een paard 80% van de tijd onder de voorknie moet kunnen eten, en 20% van de tijd daarboven. De beste eethouding om lang vol te houden is voor het paard met hun hoofd omlaag, onder de voorknie etend, waarbij de bovenlijn een beetje 'gestretcht' wordt.

Toch is het voor paarden wel goed om ook in andere houdingen te eten en op die manier weer andere spier(groep)en aan te spreken. Dit komt in de passive physio, waarbij het doel is om het paard sterker te maken daar waar hij de meeste tijd doorbrengt, terug in de overige 20%. In deze 20% kun je dus variëren met hoogtes. Hiervoor worden ook vaak dingen als snacknetjes en ballen ingezet: zo kun je stimuleren dat je paard hier even staat te eten, maar geen uren lang. Dat is namelijk geen gezonde houding als zo'n net hoog hangt.

Ik ben absoluut een voorstander van slowfeeders, of een paard nou buiten of op stal staat. De ene slowfeeder is de andere echter niet. Wanneer je een slowfeederbak op pootjes hebt, of een die tot de rand toe gevuld wordt zal je paard over het algemeen nog steeds boven de voorknie eten. Dit geldt ook voor het gemiddelde hooinet in een stal: die hangen meestal dusdanig hoog dat een paard er niet per ongeluk met de hoeven in kan komen. Als dat de enige eetmogelijkheid is voor een paard wat misschien wel 20 uur per dag op stal staat is dat niet ideaal.

Het is natuurlijk lastig te bepalen of je paard daadwerkelijk 80% onder de voorknie eet, zeker als je paard met andere paarden samen staat en er op verschillende hoogtes hooi aangeboden wordt. Het is dan ook niet het streven dat je die precieze aantallen waar kan maken, maar het is wel belangrijk dat eigenaren zich hier bewust van zijn en in ieder geval wel het merendeel van de tijd de mogelijkheid geven om onder de voorknie te kunnen eten.

Wil je meer weten over de 80-20 regel? Luister dan naar mijn podcast over die onderwerp!


Reactie plaatsen